Otkriven pokazatelj teškog toka oboljenja od virusa korona

Naučnici njemačkih univerziteta otkrili su dvije vrste nezrelih stanica u krvi koje objašnjavaju zgrušavanje krvi kod oboljenja od Kovida- 19. Tako je moguće rano prepoznati da bi tok oboljenja mogao biti težak.

Još uvijek je nejasno zašto infekcija korona virusom Sars-CoV-2 kod brojnih inficiranih osoba protiče s blagim simptomima ili bez simptoma, a drugima ugrožava život.

Kod teškog toka bolesti često se radi o krivoj reakciji tijela na upalu. Upala zahvati pluća, ponekad su pogođeni i srce ili bubrezi. Često dolazi do oštećenja krvnih žila i do jačeg zgrušavanja krvi, usljed čega se u plućima mogu stvoriti ugrušci krvi. To je često neposredni uzrok smrti kod teškog toka oboljenja od Kovida-19.

Za teški tok karakteristična dva tipa nezrelih stanica
Jedan tim naučnika sa više njemačkih univerziteta i instituta iz pokrajine Šlesvig-Holstin i iz Nizozemske sad su u krvi pacijenata oboljelih od virusa korona otkrili pokazatelj koji bi već u ranoj fazi mogao upućivati na mogući teški tok oboljenja.

Naučnici okupljeni u njemačkom klasteru izvrsnosti PMI Precision Medicine in Chronic Inflammation (precizna medicina kod hroničnih upala) otkrili su nezrele stanice trombocita, koji imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Ti takozvani megakariociti inače se nalaze u koštanoj srži gdje dozrijevaju u gotove krvne stanice. Ali, one se mogu naći i u krvi u slučaju zatrovanja krvi, navodi rukovodilac studije Florian Tran sa Instituta za kliničku molekularnu biologiju Univerziteta u Kilu.

„Poznajemo takve pojave nezrelih stanica u krvi teško oboljelih pacijentkinja i pacijenata, na primjer kod bakterijske sepse (trovanja krvi)“, rekao je on.

To bi moglo ukazivati da opasne probleme sa zgrušavanjem krvi izazivaju te nezrele stanice.

Osim toga naučnici su u uzorcima krvi otkrili jako puno nezrelih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja obično sazrijevaju u koštanoj srži. Crvena krvna zrnca su odgovorna za prenos kiseonika u tijelu. Brojna nezrela crvena krvna zrnca ukazuju na nedostatak kisika. To je poznata reakcija kod teškog oboljenja pluća.

Rano prepoznati mogućnost teškog toka bolesti
„Skupa s drugim podacima kao što su kliničke laboratorijske vrijednosti i mjerenje količine materija koje ukazuju na upalu mogli smo stvoriti neku vrstu ‘otiska prsta’, signaturu promijenjenog načina funkcionisanja tih stanica i pratiti neko vrijeme“, kaže dr. Neha Mišra, koautor studije.

Molekularnom signaturom u krvi mogao bi dakle biti rano prepoznat mogući teški tok oboljenja i shodno tomu poduzete mjere za intenzivno liječenje.

Na istraživanju je sarađivao međunarodni tim naučnika. Nove spoznaje su u stručnom časopisu Immunity objavili naučnici sa Univerziteta Kristiana Albrehta iz Kila (CAU), Univerzitetske klinike Schleswig-Holsteins (UKSH), Univerziteta iz Bona, Kelna, Lobecka, Tubingena i nizozemskog Nijmegena, zatim Naučnog centra Borstel – Leibniz za plućne bolesti i Njemačkog centra za neurodegenerativna oboljenja (DZNE) zajedno s kolegama njemačkog naučnog saveza Deutsche COVID-19 OMICS Initiative (DeCOI).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

NEDELJNI HOROSKOP: 29. januar – 4. februar 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 29. JANUAR 2021

Pročitaj →

Žena je u ovoj situaciji neodoljiva

Pročitaj →

Francuskinja NIKAD neće uraditi ove stvari nakon 30. godine, to joj ispod časti

Pročitaj →

Skriveni simptomi raka pluća

Pročitaj →

Šik i neodoljive teksas haljine sa prednjim rajfešlusom

Pročitaj →

Ana Korać i David Dragojević raskinuli

Pročitaj →

Tanja Savić sprema se na sud u Australiju i vjeruje u pravdu

Pročitaj →

Nikad roditelji nisu više brinuli o deci, a deca nikad nisu bila zapuštenija

Pročitaj →

Napravite sami botoks masku i rešite se tragova umora

Pročitaj →

Apsolutni hit torba na svetu

Pročitaj →

Zova spira bolesti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.