Otkrijte da li vam smeta gluten

Iako se osetljivost na gluten smatra pomodnim trendom, pojedini ljudi zaista pate od tog sindroma, a lekari navode koji su osnovni simptomi.

Osim smetnji sa varenjem, postoji čitav niz atipičnih simptoma na koje, ako ih imate, treba da ukažete svom lekaru:

Promene raspoloženja

Osim što utiče na varenje, gluten utiče i na psihu. Povezuje se sa promenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

Stalan umor

Kao posledica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije, naročito nakon jela.

Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su i migrene, što dokazuju snimci mozga obolelih od celijakije. Na njima se vidi upala u nervnom sistemu koja uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u telu.

Hormonske promene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga menja se nivo hormona u telu, što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

Svrab i osip

Kada se telo bori sa glutenom koji ne može da svari, to može da prouzrokuje pojavu osipa i svraba po celom telu, a najčešće po leđima i gornjem delu ruku. Ta upala rezultat je stvaranja antitela od strane imunološkog sistema, a promene na koži mogu da podsećaju na psorijazu.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.