Osnove astrologije – Sazvežđa, znaci i fiksne zvezde

Kada na televiziji čujete ili pročitate da je neka planeta u nekom Zodijačkom sazvežđu, to ne mora značiti da je i u tom istom znaku. Sazvežđe ili konstelacija zvezda je deo zvezdanog neba u kojem grupa zvezda bliskih jedna drugoj zajedno obrazuju neki zamišljeni lik ili predmet kad se međusobno spoje zamišljenim crtama. Ne zna se tačno od kada datira posmatranje neba i zvezdanog svoda. Sažvežđa su, prema zamišljenim likovima i dobijala imena i ima ih više, a među njima su i Zodijačka sazvežđa.

Pre više od deset hiljada godina, zbog kretanja Zemljine ose, Zodijačka sazvežđa su se donekle poklapala sa horoskopskim znacima. Međutim, kako se Zemljina osa rotacije pomerala, neka su se Sazvežđa „povećavala“, a neka „smanjivala“ iz ugla Zemlje. Tako se danas Zodijak sastoji iz Zodijačkih sazvežđa koja su analogna Zodijačkim znacima, ali se sa njima teritorijalno na nebu ne poklapaju. Stoga zaključujemo da Zodijačka sazvežđa i Zodijački znaci danas nemaju nikakve teritorijalne veze na nebu ali između njih postoji velika analogija, te razumevajući prirodu Zodijačkih konstelacija možemo shvatiti i samu prirodu Zodijačkih znakova.

Takođe je bitno napomenuti da se fiskne zvezde pomeraju (promene svoje longitude) sa stepena na stepen Zodijaka usled precesije (premeštanja tačke prolećnog ili jesenjeg ekvinocijuma zbog laganog zaokretanja pravca Zemljine ose) za 72 godine. Iz ovoga zaključujemo da se fiksne zvezde kroz Zodijak pomeraju za 72 godine za 1 stepen.

Dakle, za jednu godinu fiksne zvezde pređu po 50 lučnih sekundi (50″), nešto manje od 1 lučnog minuta (1′). Tokom 10 godina svaka fiksna zvezda, a gledano sa Zemlje, pređe 8 lučnih minuta i 20 lučnih sekundi.

Tako danas, sazvežđe Ovna počinje na samom 29. stepenu Ovna, a prostire se do 28. stepena Bika, na primer, dok se sazvežđe Bika na nebu pomerilo od 18. stepena Bika do 0. stepena Raka. Dakle u sebi sadrži „prostor“ od 30 stepeni celog znaka Blizanaca. Ovo nas navodi na pitanje kako je onda moguće da horoskop „radi“?

Horoskop deluje zato što se nulti stepen znaka Ovna postavlja na tačku proleća, odnosno početak godišnjeg doba proleća. Horoskopski znaci prate kretanje godišnjih doba i zato su u stvari i realno vezani za sudbinu čoveka. Posle dana dolazi noć, posle noći dan, a i sam ljudski život je kao smena godišnjih doba…

Međutim, kao i sve teme u Astrologiji, sama tema znakova ogromna je pa ćemo je raditi postepeno, a što se fiksnih zvezda tiče, ovde su bukvalno samo pomenute

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.