Orijentalna tehnika ručnog rada

Ljubav na prvi čvor, ovim bi se riječima ukratko mogla opisati tehnika makrame kojom se izrađuju unikatne dekoracije za dom. Makrame, tehnika vezanja čvorova i njihovog kombinovanja kako bi se dobili željeni motivi i predmeti, sedamdesetih i osamdesetih godina bilo je veliki trend u uređenju doma. Sada doživljava povratak te izgleda ljepše i zanimljivije nego ikada. U svaki dom unijeće dašak romantičnog i razigranog boho stila.

Još se sjećamo divnih držača za tegle s cvijećem izrađenih od konopca koje su imale naše mame i tapiserija izrađivanih tehnikom makrame koje su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka krasile gotovo svaki dom. Tom se tehnikom izrađuju i drugi ukrasi i predmeti za dom, kao što su prekrivači, zavjese, stolnjaci, jastučnice, ali i stvari poput nakita, torbi, pa i odjevnih predmeta poput topova i sukanja za ljeto.

Šta god izradili tom izvorno orijentalnom tehnikom ručnog rada, izgledaće prelijepo i zanimljivo. Tehnika je vrlo posebna i zato što ne postoji mašinski način replikacije vezova, odnosno čvorova, te spada među rijetke tehnike koje se rade isključivo ručnim putem i jedna je od najstarijih tehnika izrade ručnog rada.

Španska riječi macramé potiče od arapske riječi migramah, što znači „ukrasne rese“ ili „izvezeni veo“. U današnjoj modernoj verziji, makrame izgleda još ljepše i više šik, ali i prirodno s elegantnim i čistim uzorcima. Za čvorove se može koristiti bilo koja vrsta pređe ili niti. Organska vlakna poput pamuka, jute, konoplje ili sisala daju prirodan izgled.

Makrame je vrlo kompleksan te se može izrađivati i sa samo najjednostavnijim čvorovima do kompleksnijih radova koji iziskuju znanje i vještinu koju je potrebno uvježbavati. Uz dva osnovna čvora, tu su i složenije varijacije poput krstastih, rebrastih ili valovitih čvorova s kojima se mogu stvarati različiti i uzbudljivi efekti. Takođe je moguće ugraditi perlice ili slične ukrase. Mogućnosti su zaista raznolike i pune kreativnosti.

Ova tehnika datira još iz 13. vijeka, a pripisuje se arapskim tkalcima koji su koristili ukrasne čvorove kako bi dovršili labave krajeve ručno tkanog tekstila. Vezanje čvorova i ukrašavanje tekstila takođe je bio jedan od najdražih hobija u viktorijansko doba, a iduće veliko pojavljivanje makrame tehnike bilo je sedamdesetih godina prošlog vijeka. Za njenu popularnost bio je najzaslužniji hipi pokret, odnosno boho stil.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. APRIL 2021

Pročitaj →

Kajem se jer nisam srećna“

Pročitaj →

Nisam srećna, nisam srećna, ja sam žena sa rakom.

Pročitaj →

Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Pročitaj →

Obojite ovo proleće plavetnilom safira

Pročitaj →

5 RAZLOGA ZAŠTO DANAŠNJA DECA NE POŠTUJU RODITELJE

Pročitaj →

Savršena maskara ne tera suze na oči

Pročitaj →

ZARA ima savršenu suknju za proljeće, sviđa li se i vama?

Pročitaj →

Majka dečaka dijabetičara o događaju koji je potresao Srbiju: Da li je moguće da život deteta košta 17 dinara?

Pročitaj →

Biljke koje čuvaju zdravlje žena

Pročitaj →

MODERNA ARDMORE KUĆA U ČIKAGU SA VRLO NEOBIČNIM TLOCRTOM

Pročitaj →

KALORIČNI DORUČAK S KOJIM SE MRŠAVI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.