Lekovita biljka rusomača

Ova veoma dragocena lekovita biljka, koja raste svuda – pored puta, na livadama, u parlozima, u jarku, na padinama, njivama i u povrtnjacima – smatra se, uopšte uzev, neprijatnim korovom. Tek što se negde istrese gomila zemlje – naročito pri gradnji kuće – na njoj, gotovo preko noći, nikne rusomača.

Narodna imena ove biljke su: tarčužak, oću-neću, devojačka trava, poljska preslica, torbičica, pastirska torbica. Nepravilno nazubljeni listovi obrazuju rozetu sličnu onoj kod maslačka. Stabljika je visoka do 40 cm. Vreme cvetanja: od marta do novembra. Sićušni cvetovi prljavobele boje čine gronju, koja se proteže u dugački oplodni grozd; na tanušnim peteljkama vise male kožaste mahune srcastog oblika, veoma omiljene kod živine. Čim sneg počne da se topi i nema mraza u prirodi, naša rusomača je opet tu, sveža i zelena.

Lečenje sa dve do tri šolje čaja od rusomače dnevno sa velikim uspehom se primenjuje kod svih vrsta krvarenja, na primer iz nosa, želuca i creva, kao i kod neredovne menstruacije. Kod rana čije se krvarenje ne može zaustaviti, ekstrakt rusomače deluje iznenađujuće povoljno.

Kod jakog menstrualnog krvarenja, osam do deset dana pred početak menstruacije, piti dve šolje čaja dnevno. Jedna vrhom puna mala kašika rusomače popari se šoljom vrele vode. Ovaj čaj dobar je i za regulisanje menstruacije u doba puberteta. Svaka žena u prelaznim godinama trebalo bi tokom četiri nedelje da pije po dve šolje ovoga čaja dnevno i da posle pauze od tri nedelje ponovi kuru.

Kod hemoroida koji krvare pravi se mali klistir, primenjuju sedeće kupke ili ispiranja mlakim čajem od rusomače. Majke čije grudi oteknu u periodu dojenja, neka rusomaču stave u sito i skuvaju na pari pa je umotanu u pamučnu tkaninu upotrebe kao oblog. Kod krvarenja iz bubrega dnevno piti po dve šolje čaja od mešavine rusomače i rastavića u jednakim delovima.

Naša rusomača je – slično imeli – lekovita biljka koja reguliše narušeni krvni pritisak, pa se zato toplo preporučuje kako za povišeni, tako i za nizak pritisak. Nasuprot imeli koja se priprema tako što se preko noći drži potopljena u hladnoj vodi, rusomača treba da se popari. Piju se po dve šolje dnevno sve dotle dok se krvni pritisak ne normalizuje. Kod krvarenja iz materice rusomača ima isto tako dobro dejstvo kao imela. I u ovom slučaju čaj se pije samo izvesno vreme, odnosno dok se poremećaj ne otkloni.

Kod svih spoljnih oboljenja mišića ova dragocena lekovita biljka je naročito dobar pomoćnik. Interesantno je da o tome gotovo ništa ne može da se nađe u savremenim knjigama o lekovitom bilju. Pre nekoliko godina mi je jedan stariji gospodin poklonio predivnu staru knjigu o lekovitim biljkama, sa jedinstvenim poukama i crtežima. Ali, kako to već biva kada je dan ispunjen od ranog jutra do kasne večeri, knjigu sam uspela da prelistam samo jedanput. Jednoga dana, oko ponoći, iznenada sam se trgla iz sna; učinilo mi se kao da mi je neko blago potresao ramena. A onda me spopala pomisao: „Sada je već pola godine kako imaš ovu knjigu o lekovitim biljkama i još se nisi nijedan jedini put zadubila u nju!“ Dobro razbuđena, ustala sam, uzela knjigu i udobno se smestila u dnevnoj sobi. Otvorila sam je i pažnju mi je odmah privuklo nekoliko redaka: „Ako kod slabosti zglobova i mišića više ništa ne pomaže, učini sledeće: rusomaču, sitno isečenu i potopljenu u rakiju od žita deset dana drži na suncu ili blizu šporeta i posle to svakodnevno po nekoliko puta utrljavaj u bolesno mesto i popij po četiri šolje čaja od virka.“ Kao da mi je bilo najvažnije da pročitam samo ovih nekoliko redova – u tom trenutku čak nisam ni bila svesna toga – zaklopila sam knjigu, stavila je na njeno mesto, legla i posle kratkog vremena ponovo zaspala. Nakon nekoliko dana imala sam telefonski poziv iz Beča: „Možete li mi pomoći? Imam 52 godine, po zanimanju sam medicinska sestra i od pre dve godine sam u prevremenoj penziji. Zbog atrofije mišića sam potpuno bespomoćna!“ Kada sam joj dala pomenuti recept a ona posle tri nedelje došla kod mene u Grizkirhen, saznala sam da je žena onoga dana, kada sam se ja oko ponoći trgla iz sna, bila na hodočašću majci Božjoj u San Damijanu (San Damiano), u Italiji. Kada se vraćala u autobus, jedan gospodin, koji je video da je bespomoćna, skrenuo joj je pažnju na mene. Kratko vreme posle započete terapije bila je toliko ojačala da je opet mogla da obavlja svoj posao medicinske sestre.

Usledio je jedan drugi telefonski poziv, ovoga puta iz Štejra (Steyer) u Gornjoj Austriji: „Imam 62 godine. Zbog slabosti mišića završnog dela debelog creva, prošle godine sam imala prolaps (ispadanje) debelog creva i bila podvrgnuta operaciji. Ove godine u jesen stvar se ponovila; danonoćno bez prestanka imam bolove od pupka prema oba kuka kao da me testera reže. Lekari u bolnici su odbili da me i drugi put operišu, navodno više ništa ne može da se uradi.“ Odmah sam pomislila na bogom danu rusomaču, pa sam joj savetovala da dnevno pije po četiri šolje čaja od virka, koji će, delujući iznutra, ojačati mišiće. Takođe sam joj savetovala da spolja utrljava tinkturu rusomače, od koje će i u čaj dodavati dnevno tri puta po deset kapi. Da bi prebrodila onih deset dana koliko je potrebno da bi se proizvela tinktura od rusomače, uputila sam je na obloge od šveden bitera. Ne možete zamisliti koliko sam bila iznenađena kada me je posle izvesnog vremena žena pozvala telefonom i rekla da su sve tegobe nestale. Ispalo crevo se sasvim povratilo, mišić-stezač (sfinkter) je ponovo funkcionisao normalno, a nesnosni bolovi u kukovima bili su popustili već drugoga dana od početka terapije. Pošto sam tom prilikom bila toliko iznenađena da sam ostala bez reči, dva dana kasnije je žena došla kod mene da bi mi lično pokazala kolika je njena radost. Može se samo reći: koliko pomažu biljke iz Božje apoteke! Ko ostvaruje ovakvo čudo? Jedino i samo milost Stvoritelja!

Jedna žena iz mesta blizu Karlštajna (Karistein) u južnoj Austriji piše: „Posle jednog predavanja sam Vas pitala za savet u vezi sa preponskom kilom. Bila je dugačka oko 10 cm, visoka 3 do 4 cm i široka. Pre nego što je rusomača bila pripremljena, koristila sam obloge od šveden bitera. Kasnije sam obolelo mesto mazala tinkturom rusomače i tokom šest nedelja pila po četiri šolje čaja od virka. Pošto kao seljanka nisam mogla da imam poštedu – bilo je vreme žetve – pri radu sam nosila mider-gaćice. Posle dvanaest dana lečenja preponska kila se više nije videla. mada sam još uvek osećala bolove. Posle dva meseca su i oni prestali. Od preponske kole sam se izlečila bez operacije.“

Pokojni glavni lekar dr Erih Reling, nekadašnji upravnik biološkog sanatorijuma u Mitenvaldu kod Garmiša u Gornjoj Bavarskoj, koji me je jednom posetio i pročitao to pismo, bio je vidno iznenađen. Rekao je da je sa medicinskog aspekta preponska kila dosad mogla da se leči samo operativnim putem.

Za unutrašnju upotrebu četiri šolje čaja od virka dnevno i tinktura rusomače za utrljavanje „slolja koriste i kod ispadanja materice. (Ovde utrljavanje počinje od rodnice i nastavlja se preko donjeg stomaka). Posebno napominjem da ova tinktura mora da se spravi od sveže rusomače. Kod ovako teških oboljenja mišića – brzo i pouzdano pomažu samo sveže biljke!

Načini upotrebe rusomače
Pripremanje čaja

Jedna puna mala kašika popari se sa četvrtinom litra vode i ostavi da kratko odstoji.

Parni oblog

Punu pregršt rusomače, po mogućnosti sveže, staviti u sito i skuvati na vodenoj pari. Tako skuvanu rusomaču umotati u pamučnu tkaninu i upotrebiti kao oblog.

Tinktura od rusomače

Sveža rusomača – listovi i stabljika zajedno sa cvetovima i mahunicama – nasitno se iseče i njome rastresito napuni boca do grlića, pa se prelije rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40% (ona mora da prekrije sve deliće rusomače) i ostavi 14 dana na suncu ili toplom mestu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.