Opasne žene imaju karmin

Obavezan element makeup-a, i deo inventara svake ženske torbice jeste karmin. Ovo kozmetičko pomagalo izrađuje se u širokoj lepezi boja, od klasičnih crvenih varijanti, do hipersrebrne ili otrovnozelene: sa glitersima, dodatnim sjajem, zvezdicama. Postoje razne vrste, zavisno od sastojaka koji se upotrebljavaju – oni koji usnama daju „ledeni“ look, mat, tzv. trajni, glosses (sa manje boje i puno sjaja), kao i mnogi drugi.

Danas je na tržištu izbor karmina ogroman, a velike kozmetičke kuće se takmiče koja će pre plasirati novi hit za sezonu. Kako je došlo do ovolike strasti za najobičnijim farbanjem usana?

Mnogi muškarci će reći da šminkanje njihovoj partnerki zaista nije neophodno, te da cene prirodnu lepotu. Pa ipak, većina žena još od puberteta sledi ovu modu, i kao deo pripreme za neki važan događaj obavezno uključuje stavljanje karmina.

Iako danas izgleda kako je „prirodno“ karminisati se, kroz istoriju nije uvek vladalo slično mnjenje. Izuzetak su stari Egipćani, za koje se zna da su koristili neku vrstu biljnog ekstrakta da oboje unea (ovo se odnosilo na oba pola).

U XVIII veku u Evropi vlada sasvim suprotan stav: engleski parlament 1770. donosi zakon kojim se zahteva kazna za svaku ženu koja je muškarca namamila u brak korišćenjem „kozmetičkih sredstava“, što se smatra oblikom veštičarenja. U XIX veku kraljica Viktorija javno objavljuje da je šminkanje „nepristojno“, i time trasira put modi bledih lica, koja potom dugo traje.

Početkom XX veka stvari se menjaju. Podstaknute junakinjama sveta filma, mnoge žene se odlučuju za upotrebu šminke. Ostatak priče je istorija: upotreba karmina postaje globalni fenomen, ne samo sa funkcijom popravljanja nedostataka/isticanja lepih usana već i kao deo umetnosti, kroz artističke kreacije vrhunskih makeup majstora.

Najzad, pored svih pobrojanih funkcija, karmin može poslužiti i kao dokaz prevare počinjene od strane partnera, ili sredstvo za ostavljanje poruke na ogledalu u nedostatku papira/olovke. Definitivno multifunkcionalan, karmin jeste moćno žensko oružje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.