Korak napred za književnice

Da je ženama pisanje urođena veština, potvrđuje situacija na listi nominovanih za prestižnu književnu nagradu Guardian First Book Award. Naime, ove godine su žene brojnije na listi u odnosu na muškarce, što je novina u istoriji nagrade stare 37 godina. Pored toga, ni suma koja pripada pobedniku nije zanemarljiva – u pitanju je 10.000 funti. Pored odbora za dodelu nagrade, u odabiru najbolje knjige učestvuje i čitalačka publika, što u izvesnom stepenu garantuje nepristrasnost – a poznato je da, kada su velike književne nagrade u pitanju, žene po nepisanom pravilu bivaju zanemarivane. Međutim, ove godine situacija je drugačija.

Jedna od nominovanih, Sandra Njuman, radila je dosadan kancelarijski posao da bi iznenada, na osnovu oglasa, otkrila svoj talenat za „posao“ profesionalnog kockara. Tako je proputovala svet od Las Vegasa do Katmandua, a u međuvremenu je građa za njen prvi roman – The Only Good Thing Anyone Has Ever Done – sakupljena i uobličena. Ona govori o životu problematične kalifornijske porodice, dok je deo priče zasnovan na autorkinim ličnim iskustvima.

Profil druge konkurentkinje, Luiz Velš, još je zanimljiviji – ova mlada vlasnica antikvarnice kaže da je čitavih deset godina tragala za odgovarajućim početkom svog romana. Presudan momenat za oslobađanje u pisanju nastupio je kada je Luiz shvatila da je pravi „glas“ kojim može da govori zapravo glas – gej muškarca. Junak njene detektivske priče je sredovečni gej aukcioner koji nailazi na skrivene sumnjive fotografije, a roman nosi naslov Cutting Room.

Naslovi svakako obećavaju, te navijamo za kandidatkinje…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.