Odvikavanje od dojenja vase Bebe

Odvikavanje od dojenja po definiciji počinje kada dete započne uzimati bilo kakvu drugu hranu osim majčinog mleka. Postoji uglavnom nekoliko pristupa odvikavanju: postepeno, delomično (preskakanje samo nekih dojenja), iznenadno, planirano i prirodno. Vrlo je retko da se dete mlađe od

godinu dana odvikne samostalno tj. prirodno, ali naravno nije nemoguće. Svako je dete posebno i ima vrlo individualni razvojni put.

Odvikavanje u prvoj godini može uslediti kada bebi počnu izbiati zubići ili kad beba počinje učiti nove veštine npr. puzati, nerado se smiruje jer je preokupirana svojim novootkrivenim mogućnostima i lako ju je, pogotovo u uzrastu od šest do dvanaest meseci, omesti u dojenju pa bi joj zbog toga i trebalo omogućiti mirnije uslove prilikom hranjenja.

Ako je dete starije od šest meseci, savet je da se dete prvo podoji, pa da mu se tek tada ponudi „čvrsta“ hrana, jer će u obrnutom redosledu naravno biti potpuno nezainteresirano za dojenje. U uzrastu do godinu dana, ako dete odbija dojenje (dojenje je ređe i kraće), poželjno bi bilo da se majka, ako ima mleka, nastavi izmlazivati pa detetu umesto bilo kakvog alternativnog ponudi svoje mleko pa onda hranu, kašice i povrće priprema na svom, izmlazanom mleku.Preporuka UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije (WHO) je da bi se dete trebalo dojiti do druge godine života, pa nastaviti i dalje sve dok majka i dete to uzajamno mogu i žele.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.