Njegovo veličanstvo kaftan

Što su više temperature to odjeća treba biti lepršavija – ne sputavati tijelo te pružati mu slobodu ali i zaštitu od sunca. Upravo zato ne čudi kako brojne žene svoje omiljene ljetne komade za plažu – kaftane žele prošetati i gradskim ulicama. Ako ste jedna od takvih žena ovo je tema za vas. Otkrivamo tips and trick kako odjenuti ovaj odjevni predmet na urban način.

Za početak upoznajmo malo ovaj odjevni predmet!
Kaftan je tradicionalni odjevni predmet bez forme koji prekriva noge (izvorna mu je dužina do gležnja) i ruke. Nekad su ih, zakopčane pod vratom nosili muškarci s Bliskog istoka, bili su izrađeni od svile ili pamuka. Ako posjetite palaču Topkapi u Istanbulu, svakako pogledajte kolekciju kaftana koji pričaju povijest. Sinonim luksuza, posebno Osmanlijskog carstva u 19 stoljeću postaje odjeća siromašnijih, posebno trgovaca. Početkom 20-tog stoljeća kaftan je ušao u ženske ormare kao kućna haljina koja je u manjim ili većim intenzitetima postala i svojevrsna pokrivalica za plažu. U ovoj sezoni kaftan postaje omiljena haljina za ljetni look i podjednako se dobro može kombinirati i na plaži i u gradskom điru!

Koje modne savjete trebate prilikom nošenja kaftana?

Nađite formu kaftanu i uskladite je s građom tijela. Bez obzira na to što je riječ o dužoj ‘haljini’ kaftan nikako ne bi smio izgledati poput vreće. Što ste jače građe tijela to neka kaftan ima dublji izrez i šire rukave. Isto tako dobar remen kaftanu može dati formu koju ćete rado pokazati i na gradskim ulicama.
Prenamijenite kaftan – posebno onaj koji je krojen kao ogrtač. Umjesto da se njime zagrnete nakon kupanja možete ga prebaciti i preko ljetne haljinice.
Pazite na tkaninu! Nosite li kaftan preko kupaćeg kostima on može biti dug i proziran. Suprotno tome – kaftan napravljen od guste tkanine je zapravo ljetna haljina koju ćete lijepo kombinirati uz sandale. Nosite li kaftan poput haljine, neka bude napravljen od prirodne tkanine kako bi koža disala.
Kako kombinirati kaftan? Nosite li ga kao dnevnu haljinu savršeno će ga upotpuniti slamnati šešir i ceker torba te sandale ravnih potplata. U posebnim prigodama kaftan odjenite uz cipele visokih potpetica i manje torbice te zanimljiv nakit.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.