Kako pripremiti decu na pubertet?

Kada uđu u pubertet, deca su često zbunjena i uplašena, te je pred roditeljima važan zadatak – pripremiti ih na pravi način kako bi lakše prihvatili promene koje ih očekuju.

Pubertet je jedno veoma burno i bitno razdoblje u razvoju dece. I zato valja imati na umu da se deca tokom ovog perioda suočavaju sa velikom krizom.

“Pre svega, dolazi do velikih fizičkih i fizioloških promena, u smislu promena izgleda tela, kao i uspostavljanja novog balansa hormona u telu”, kaže dr Biljana Đurić, pedijatar.

Postaju nekako drugačiji sami sebi, usled dobijanja karakteristika pola. Vrlo često su zbog toga potpuno zbunjeni i preplašeni. Zato je zadatak roditelja da pokušaju da na suptilan način decu pripreme za nadolazeće promene. Deca se mogu osećati postiđeno usled fizičkih promena koje im se dešavaju te ih treba uveriti da nisu jedini kojima se to dešava i da to nije ništa strašno.

Devojčice

Početak puberteta

Čim napune osam godina, hipotalamus počinje da pušta hormon pod nazivom gonadotrofin (GnRH) koji ide do pituitarne žlezde. Upravo je on okidač za proizvodnju druga dva hormona: luteina (LH) i folikularnog (FSH), koji stimulišu jajnike i proizvode progesteron i estrogen.

Glas

Baš kao i kod dečaka i u telu devojčica se proizvodi testosteron, ali u manjoj količini. Upravo je ovaj hormon zadužen za kartilagemu ždrela, gde su smeštene glasne žice i on ih podiže za četiri milimetra, usled čega glas postaje mekši.

Obline

Devojčice sada već počinju da dobijaju obline žena. Usled prisustva estrogena stvara se masno tkivo u butinama, na zadnjici i stomaku. Na ovim mestima se masnoća deponuje u skladu sa biotipom svake devojčice.

Menstruacija

Tokom nekoliko prvih godina menstrualnog perioda, putanja hipotalamus-hipofiza-jajnici još uvek nije dostigla punu zrelost. I zato ciklusi mogu da budu neredovni. Devojčica može da ima cikluse različite frekventnosti i obima, a ponekad i bez ovulacije.

Akne

Za ovo je zaslužan tostesteron. Postoje dva zadužena principa za stimulisanje lojnih žlezda koje luče prirodnu masnoću kože. Ovaj sebum se skuplja u porama i njime se hrane bakterije koje izazivaju upalu sa gnojem.

Koža

Kada testosteron koji oslobađaju nadbubrežne žlezde i jajnici uđe u krv, počinju da rastu prve dlake na nogama i u pubičnom delu.

Grudi

Prvi znak nije menstruacija, već to što grudi počinju da liče na pupoljke jer dolazi do podizanje areola i bradavica. Estrogen, hormon koji proizvode jajnici, upravlja ovim promenama koje se uvek dešavaju u određeno vreme i na određeni način – između osme i desete godine.

Novi mirisi

Polni hormoni aktiviraju znojne žlezde koje u ovom periodu počinju da rade mnogo snažnije, što za posledicu ima obilno znojenje. A kako je tečnost savršeno mesto za razmnožavanje bakterija, dolazi do njihovog širenja ispod pazuha i na stopalima. I zbog toga se neprijatni mirisi javljaju na ovim mestima.

Rast

Tokom detinjstva devojčice rastu od pet do sedam centimetara godišnje. Pre prve menstruacije ova brojka se povećava na 12 centimetara tokom godine. Posle menarhe, one i dalje nastavljaju da rastu, ali ne tolikom brzinom. Sve to je rezultat rada GH hormona rasta i polnih hormona koji povećava broj ćelija i sintezu proteina u njima.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.