Napredovanje novorođenčeta

Prije svega, trebali biste znati da nije svako novorođenče jednako. Jedni napreduju brže, neki sporije. Mnogi se roditelji usprkos ovoj činjenici iznenade koliko malo njihova beba uistinu može na početku svog razvoja. Neke bebe postižu zadovoljenje svojih potreba jednostavno plačući, spavajući i reagirajući na svoje okruženje.

Novorođenčad brzo raste i napreduje. U prvih nekoliko tjedana bebe nauče mnoge važne vještine, i to potpuno sami.

Uglavnom su usmjereni prema ljudskom licu koje sreću i slijede ga očima. Reagiraju na glas roditelja, poziv okretanjem glavice. Osjetljivi su na nagle pokrete pa se znaju trzati kada do njih dođe. Pokreću tijelo, a često znaju uhvatiti stvari koje su im blizu. Bebe su uvijek u normalnom rasponu razvoja, odnosno većina njih u jednim je područjima naprednija, u drugim sporija.

Nedostizanje određene razine razvoja u željeno vrijeme, nije razlog za brigu. Može biti i potreban je odlazak liječniku, ali nije potreba paničarenja. Ako je i sam liječnik nakon pregleda dalje zabrinut za zdravlje djeteta i njegov daljnji razvoj, prepisat će terapiju. Dijete će odlaziti na motoričke vježbe, razgibavanja koja će mu pomoći da se razvije u istim uvjetima kao sva ostala djeca.

Bebina osjetila razvijena su već od samog rođenja. Može ih početi koristiti odmah kako bi što lakše razumio svijet oko sebe. Jasno razlikuje ženski glas od muškoga, prepoznaje miris majke i oca, a kada čuje glas, potražit će njegov izvor okretanjem svoje glavice. Osim zvukova, jasno vidi boje i tri dimenzije. Njegov je vid ipak pomalo ograničen, a tome je razlog činjenica da nije još toliko jak da kontrolira mišiće oka za ispravno fokusiranje.

Što se tiče bebine težine, ona uglavnom gubi i do stotinu grama nakon rođenja. Kod neke se djece javlja naglo mršavljenje, najčešće kada ne žele jesti ili imaju probavnih smetnji, a onda je potrebno što prije posjetiti liječnika. On će napraviti dodatna vaganja i mjerenja, te tek tada odrediti daljnju terapiju ukoliko je ona potrebna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Ova hrana UBIJA osobe sa visokim pritiskom!

Pročitaj →

Tvid suknje koje nikad ne izlaze iz mode

Pročitaj →

Žena od sultana 2. dio

Pročitaj →

Koje je pravo ime Kristijana Golubovića?

Pročitaj →

Načini na koje roditelji pogoršavaju stanje sa strahovima kod svoje dece

Pročitaj →

DIY piling za usne od bundeve

Pročitaj →

Pantalone od tvida visokog struka

Pročitaj →

Ovo su Čudotvorne moći biljke trave ive

Pročitaj →

Donosimo vam par jeftinih trikova za preuređenje vaseg doma

Pročitaj →

Pripremite spanać i sačuvajte zdravlje

Pročitaj →

Paradajz Zapečen s pirinčem

Pročitaj →

Grčevi kod dojene djece

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.