Mustafa Nadarević – Biografija

Mustafa Nadarević, jedan je od najpopularnijih bosanskih glumaca, a publici u našoj zemlji je poznat po ulozi u seriji „Lud, zbunjen, normalan“, u kojoj igra ulogu Izeta Fazlinovića.

Do sada je ostavrio više od 60 filmskih i 150 pozorišnih uloga, a takođe je igrao i u mnogim serijama na TV – u, te se za njegovu karijeru sa pravom može reći da je bogata.

Biografija
2.maja 1943. godine, u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banja Luci, rođen je Mustafa Nadarević. Otac Mehmed i majka Asja se skoro pa nisu nikada venčali, delom zbog toga što je Mehmed bio veoma ljubomoran, a delom zbog toga što su se njihove porodice tom braku protivile.

Mehmed, naime, na venčanje koje je već bilo zakazano nije ni došao, jer je bio pijan i tako je Mustafinu majku Asju ostavio samu pred matičarem. Osim pijanstva, razlog je bila i njegova preterana ljubomora, ali saznavši da je Asja trudna ipak ju je oženio i nakon toga su prešli da žive u Bosanski Novi (u to vreme se zvao Novi Grad).

Poznati glumac je dobio ime po dedi, Asjinom ocu, koji je umro 1941. godine.

3.godine, kada je glumac bio samo trogodišnjak, Mehmed je umro. Kako je njegova majka Asja tada imala nepune 22 godine i nije bila u mogućnosti da sama odgaja i izdržava dete, Mustafa je prešao u Zagreb, kod babe i dede po ocu, a Asja je i dalje ostala da živi i traži posao u Bosanskom Novom. U Zagrebu je Mustafa upisao osnovnu školu i tu je završio samo prvi razred.

Ostatak osnovne škole je završio u Bosanskom Novom, u koji se vratio nakon što je njegova majka našla posao i konačno bila u mogućnosti da izdržava svog sina. Pošto su očevi roditelji prešli u Rijeku iz Zagreba, Mustafa tu i završava srednju školu, odnosno Gimnaziju. Pokazavši zainteresovanost za glumu a pre svega veliki talenat, odlučio je da upiše Akademiju dramskih umetnosti i to u Zagrebu.

Mustafa je imao veliku želju da se ostvari kao glumac i ta želja mu se ispunila pošto je i upisao a i završio studije na Akademiji dramskih umjetnosti. On i danas stanuje u Zagrebu u kome je i proveo duži niz godina nakon studija.

Čak tri puta je stajao pred matičarem. Prva supruga mu je bila Jasna, i sa njom ima kćer Nađu, a razveli su se kada je ona imala samo 8 godina. Druga supruga je bila Snežana, i sa njom ima takođe kćer Nanu ali i sina Ašu. Razveli su se nakon nekog vremena.

Treća supruga čuvenog glumca je Slavica Radović, koja je bila kostimograf i scenograf. Kako je Slavica poreklom Slovenka, par je često putovao od Zagreba do Ljubljane.

Mustafa je od Slavice stariji čak 20 godina i pored toga su živeli u srećnom braku oko 15 godina. Sreću i ljubav je na žalost prekinula Slavičina smrt, 2012. godine, kada je izgubila bitku protiv raka dojke.

Glumačka karijera
Mustafa je prvu ulogu odigrao kada je bio još osnovac, tačnije prvak. Tom prilikom je učestvovao u priredbi koja je organizovana u školi i igrao je lik Crvenkape. Zbog piskavog glasa i nešto duže kose, baš on je, a ne neka od devojčica, izabran za ovu ulogu. Inače, ovaj podatak o njegovoj prvoj ulozi nije naročito poznat publici koja prati rad popularnog glumca.

Kako je u Rijeci išao u Gimnaziju, ukazala mu se prilika i da aktivno učestvuje i da bude član Victor Car Ermin pozorišta. U pitanju je amatersko pozorište, gde je Mustafa i otkrio svoju ljubav prema glumi ali i to da za nju ima talenta. Nakon Gimnazije u Zagrebu je upisao Akademiju drame. Tu se nije npokazao kao naročito odgovoran student i po sopstvenom proznanju je izbegavao rad i i zvlačio se na talenat.

Zagrebačko kazalište mladih je prvo pozorište u kome je Mustafa počeo da igra, a u Hrvatskom narodnom kazalištu je zaigrao 1969. godine. U pozorištu koje je bilo i njegovo matično, bio je član dramskog odseka i tu je igrao u nekim od najpoznatijih predstava u njegovoj karijeri: Hrvakinja, Gospoda Glembajevi, Dundo Maroje, Lorenzzaco, Ostavka itd.

Odigrao je brojne uloge koje su predstavljale pozorišne adaptacije velikih dela svetske književnosti, a neke od tih su likovi Sirana i Figara.

Film „Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Novaka“ snimljen je 1968. godine i to je prvi film u kome je ustafa igrao. 1985. godine Emir Kusturica je snimio film „Otac na službenom putu“, koji je stekao status kultnog filma, i u njemu je Mustafa takođe odigrao zapaženu ulogu. Pre ovog filma imao je par uloga koje su bile epizodne, u manje poznatim filmovima.

Kasnije su usledile velike i značajne uloge na filmu, i tako je zaigrao i u filmu „Već vidjeno“, koji je 1987. godine režirao Goran Marković. Sledi film „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, zatim „Gori vatra“, „Kuduz“, „Puška za uspavljivanje“, „Gluvi barut“, „Nafaka“, „Ničija zemlja“, „Praznik u Sarajevu“ i tako dalje. Sve ukupno, talentovani Mustafa Nadarević je do sada u svojoj bogatoj i uspešnoj karijeri snimio više od šezdeset filmova.

Osim u pozorišnim predstavama i na filmu, Mustafa je igrao i u mnogi TV serijama.

Naravno, najpoznatija uloga koju je do sada odigrao u nekoj seriji jeste uloga Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen, normalan“.

Ova serija je pre svega humoristična a ima i elemenata drame i njeno snimanje je počelo 2007. godine i trajalo je do 2016. godine, tako da je Mustafa igrao lik Izeta čitavih devet godina.

Pošto je tokom svoje karijere postigao dosta toga, i to vrlo uspešno, na red je došlo i da se oproba kao režiser.

Tako je 1992. godine snimio svoj projekat prvenac, „Let iznad kukavičijeg gnezda“, a u pitanju je predstava.

Zatim je režirao i „Zabune“ urađene po ugledu na delo Alana Ejkborna, „Balkanski špijun“ – Dušan Kovačević, „Hasanaginica“ – predstava koja je postala hit kako u Zagrebu tako i u Sarajevu.

Odigravši brojne značajne uloge a takođe režiravši mnoge predstave, nije ni čudo što je Mustafa osvojio i mnoge nagrade za svoj rad i doprinos glumi i kulturi. Tako je u Puli, na filmskom festivalu, čak tri puta osvojio „Zlatnu arenu“, tri puta je osvojio i „Zlatnu klapu“, u Moskvi na Filmskom festivalu je osvojio i „Grand prix“.

Dobitnik je i „Sterijine nagrade“, „Nagrade grada Zagreba“, „Zlatnog lovorovog vjenca“ čiji je četvorostruki dobitnik, kao i mnoge druge.

Privatni život
Tri puta je stupao u brak i iz ta tri braka, tačnije prvog i drugog, ima dve ćerke i sina. Ćerka Nađa se kao mala sa majkom,glumčevom prvom suprugom, posle razvoda, preselila u Ameriku gde i danas živi i veoma uspešno radi u oblasti istorije umetnosti. Ćerka Nana i sin Aša, iz drugog braka, danas rade i žive u Zagrebu.

Mustafa Nadarević važi za veoma skromnu, pametnu i posvećenu osobu koja ne voli da daje izjave o privatnom životu.

Datum rođenja: 2. 5. 1943. godine

Mesto rođenja: Banja Luka, BiH

Visina: 1,67m

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.