Muharem Serbezovski – Biografija

Muhameda Serbezovskog znamo najpre kao izuzetnog pevača romske i narodne muzike.

Ali, i pored toga, Muhamed Serbezovski je poznat i kao svestrana osoba, koja konstantno proširuje svoje vidike i polja interesovanja, te se, tokom svoje dugogodišnje karijere, ostvario i kao kompozitor, pisac, prevodilac, političar i magistar prava.

Biografija
Muhamed Serbezovski je rođen 2. maja 1950. godine u Skoplju, u opštini Šuto Orizari, koja je u to vreme bila najveće romsko naselje na Balkanu, u porodici koja je brojala 11 članova.

Njegova porodica je bila izuzetno finansijski nestabilna, te se svaki član maksimalno trudio da na bilo koji način doprinese porodičnom budžetu, pa i Muhamed.

On je počeo da zarađuje kao mladi ulični pevač sa svega 14 godina. Nakon završene osnovne i srednje škole, Muhamed Serbezovski je prešao da živi u Sarajevo, u kom je završio Filozofski fakultet, sa magistraturom.

Pored Muhameda, porodica Serbezovski se može pohvaliti još jednim pevačem u porodici, Muhamedovim bratom, Ajnurom Serbezovskim.

1979.godine se Muhamed Serbezovski oženio Lidijom, sa kojom je još uvek u braku, iz kog imaju i sina Durmiša, koji je krenuo njegovim stopama i i sam se bavi muzikom.

Muhamed Serbezovski uživa u putovanjima oko sveta, dugim šetnjama i čitanju, a poznat je i kao veliki humanista i borac za prava svih nacionalnih manjina.

Tokom svog života je napisao više od 400 pesama i preveo više kapitalnih dela na romski jezik, poput ,,Biblije”, ,,Kurana”, ,,Zločina i kazne”, ,,Rata i mira”, ,,Sto godina samoće” i mnogih drugih.

Pored toga, bavi se i politikom, kako bi napravio što veće i značajnije promene u životu nacionalnih manjina, ali i svih drugih sunarodnika.

Za razliku od većine svojih kolega estradnih umetnika, Muhamed Serbezovski se maksimalno trudi da odvoji svoj privatni od poslovnog života, te u javnost iznosi što manje moguće detalja o svom privatnom životu.

Od kolega i bliskih prijatelja se može saznati samo da je veliki emotivac i dobar prijatelj, koji živi skladnim i mirnim porodičnim životom.

Najviše slobodnog vremena provodi sa svojom porodicom u njihovom apartmanu u gradu Neumu, inače jedinom primorskom turističkom centru Bosne i Hercegovine, smeštenom na samoj obali Jadranskog mora.

Ono što se, pak, zna da mu supruga zamera, jeste što ima manjak slobodnog vremena, naročito od kako je počeo da se politički angažuje, a i sam navodi da spava tek nekih 5 sati dnevno.

Naravno, novinari kao novinari, uvek pokušavaju da zaintrigiraju javnost, te je tako 2017. godine u javnosti dospela vest da je Muhamed Serbezovski preminuo u 67. godini života u bolnici u Skoplju.

Ova vest je veoma brzo uzdrmala i publiku i samu estradu, ali je Muhamedov sin Durmiš ubrzo demantovao ovu vest, posle čega se javno oglasio i sam Muhamed Serbezovski, kako bi dokazao da je ,,živ i zdrav” i okružen svojim najmilijima.

Karijera
Kao što smo već napomenuli, Muhamed Serbezovski je počeo da peva već sa 14 godina, ali se, kao zvanična godina njegovog početka, uzima 1968. godina.

Što se njegove muzičke karijere tiče, Muhamed je otpevao neke od najvećih hitova folk muzike: ,,Ramo, Ramo, druže moj”, ,,Probudite moju dušu”, ,,Šta je, dušo?”, ,,Idi iz mog grada”, ,,Noći moje”, ,,Ostao sam sam”, ,,Zašto su ti kose pobelele, druže?”, ,,Cigani, drumovi”, ,,Minut”, ,,Rastajemo se mi”, ,,Za venčanim stolom”, ,,Sine moj”, ,,Esmeralda”, ,,Hladna zima”, ,,Još uvek te volim”, ,,Hladna zima”, ,,Nisi sve izgubila”, ,,Mastika, mastika”, ,,Ljubavna kletva”, ,, Noći moje”, ,,Lepotica grada”, ,,Crna mi je sudbina” i mnoge druge.

Kao najpoznatiji albumi i singl – ploče Muhameda Serbezovskog se navode ,,Džemile” (1968. godine), ,,Šta će mi bogatstvo?” (1969. godine), ,,Dođi u godini jedan dan”, ,,Tragična ljubav”, ,,Još uvek te volim” i ,,Vrati mi se, voljena” (1970. godine), ,,Spavaj, čedo, spavaj” (1972. godine), ,,Ramu, Ramu” (1974. godine), ,,Hajde svi da pevamo” (1975. godine), ,,Izdajico srca mog”, ,,Ramajana” (1977. godine), ,,Suzana, volim te” (1979. godine), ,,Daj mi, Bože, strpljenja”, ,,Zašto su ti kose pobelele, druže?” (najpre singl 1977. godine, a potom i album 1984. godine) i sve to u saradnji sa PGP RTB – om.

Tokom svoje dugogodišnje karijere je Muhamed Serbezovski učestvovao na brojnim festivalima, počev od 1968. godine, odnosno prve zvanične godine svoje karijere, kada ja učestvovao na Beogradskom saboru sa pesmom ,,Hatidže”.

Sledeći festival na kom je nastupao je bio festival Ilidža, na kome je nastupao 4 godine – 1970. godine sa pesmom ,,Ciganin sam i umem da volim”, 1971. godine sa pesmom ,,Ciganko vatrenog oka”, 1973. godine sa pesmom ,,Čekaću te ja” i 1975. godine sa pesmom ,,Jablan viti”. Iste godine, odnosno 1975. godine, učestvovao je i na Hit paradi sa numerom ,,Hajde svi da pevamo” i Jugoslovenskom festivalu Pariz, sa pesmom ,,Zeleno, zeleno”.

Nakon tri uzastopna festivala 1975. godine, Muhamed Serbezovski je napravio 10 – ogodišnju pauzu, nakon čega se 1985. godine vratio na Hit paradu sa pesmom ,,Čija li si?”. Naredne 3 decenije je Muhamed Serbezovski u potpunosti nestao sa festivala, da bi na sledećem nastupao tek 2014. godine i to na Grand festivalu, na kom je izveo numeru ,,Nisi sve izgubila”.

Kao što smo već napomenuli, pored muzičke karijere, Muhamed Serbezovski se proslavio i kao autor brojnih knjiga, među kojima su najpoznatije ,,Cigani A kategorije”, ,,Šareni dijamanti” i ,,Rat ciganskih bogova”, posle čega se posvetio i poeziji, te izdao nekoliko zbirki pesama: ,,Putevi vetrova i cigana” 1999. godine, ,,Cigani i ljudska prava” 2000. godine i prevod zbirke ,,Jasine” 2001. godine.

Kao prevodilac se bavi prevođenjem najznačajnijih religioznih, ali i svetski poznatih književnih dela na romski jezik, te se na ovoj listi nalaze ,,Kuran” i ,,Biblija”, ,,Stari zavet”, ,,Novi zavet”, ,,Hadis”, ali i romani velikih svetskih književnika, kao što su ,,Rat i mir” Lava Nikolajeviča Tolstoja, ,,Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Merkesa, i ,,Zločin i kazna” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i brojni drugi.

Što se njegove političke angažovanosti tiče, osim privatnih pohoda i humanitarnog rada, 2007. godine je Muhamed Serbezovski čak bio i član parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao član bosanske političke partije ,,Stranka za BiH”.

Ime i prezime: Muhamed Serbezovski

Nadimak: Mumo

Datum rođenja: 2. maj 1950. godine

Mesto rođenja: Skoplje, Makedonija

Zanimanje: pevač narodne i folk muzike, gitarista, pisac, političar

Facebook: https://www.facebook.com/muharemserbezovskioficijalnastranica/

Instagram: https://www.instagram.com/muharemserbezovski/

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.