Miodrag M. Ilić

Miodrag M. Ilić, poznat i kao Mile Bas srpski je basista, tekstopisac, kompozitor, aranžer i osnivač orkestra i diskografske kuće Južni vetar.

Rođen je u Leskovcu, a prvi susret sa muzikom imao je u drugoj godini srednje škole kada je dobio gitaru, a ubrzo nakon toga počeo da svira, prvo u školi sa bendom Drugari, a zatim i na igrankama u gradu. Ubrzo prelazi na bas gitaru, a većinu repertoara rok muzike koju je svirao, činile su njegove pesme, a pre dolaska u Beograd svirao je sedam godina po kafanama u bivšoj SFRJ. Krajem šezdesetih godina snima svoju prvu narodnjačku pesmu Hej Omere u izvođenju Milene Mace Gligorijević.

U Beograd odlazi 1977. godine i postaje član Orkestra Ace Stepića, gde provodi četiri i po godine, a paralelno sa sviranjem u tom orkestru gradio je karijeru studijskog muzičara. Godine 1979. zajedno sa gitaristom Savom Bojićem osniva studijski ansambl Košutnjak, koji je bio preteča ansambla Južni vetar i 1980. godine nazvan tako.
Godine 1980. snimio je singl Ne idi ago, kao pevač i tada se na ploči prvi put pojavljuje ime Južni vetar, koji je uprkos blokadi izvadačkih kuća i medija, u to vreme bio izuzetno popularan. Južni vetar na čelu sa Miletom Basom napravio je revoluciju u narodnoj muzici, a petorka sa kojom je nastupao bili su Sinan Sakić, Šemsa Suljaković, Dragana Mirković, Kemal Malovčić i Mile Kitić.

Mile Bas je 2016. godine dobio sudski spor protiv aleksandrovačke kuće Diskos oko vlasništva fonograma.

Miodrag je dobitnik je velikog broja nagrada za muzički doprinos, a krajem sedamdesetih godina od Radio Beograda dobija nagrade za pesme koje je uradio Dušku Kostiću i Merimi Njegomir.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.