Mile Kitić – Biografija

Mile Kitić je popularni pevač turbo-folk, i narodne muzike, koji „traje“ već nekoliko decenija, ali je njegova popularnost danas daleko veća u dijaspori nego u našoj zemlji.

Svoju uspešnu muzičku karijeru, Mile Kitić je započeo davne 1974. godine, i jedan je od retkih pevača koji se može pohvaliti da je i danas vrlo tražen i aktivan u poslu kojim se bavi, a poznato je i da je uz Draganu Mirković, Sinana Sakića i Šemsu Suljaković, Kemala Malovčića i Indiru Radić, bio jedna od najvećih zvezda tadašnjeg producentskog muzičkog giganta, „Južnog vetra“.

Mile Kitić – biografija
Popularni narodni pevač, rođen je kao Milojko Kitić, 1. januara 1952. godine, u mestu Donji Cerani, kod Dervente, u tadašnjoj SFRJ, od oca Bože i majke Zorke Kitić, koji su imali još sva sina i jednu ćerku.

Zanimljivo je napomenuti i činjenicu, da su iz istog dela Bosne i Hercegovine, potekla i brojna slavna imena narodna muzika, kao što su – Indira Radić; Nada Topčagić; Nedeljko Bajić Baja; Miloš Bojanić i Mitar Mirić.

Kada je imao samo četiri godine, Mile je počeo da svira tamburicu i da uz nju pevuši dečije pesme i pošalice, koje je naučio od svojih predaka i komšija, a kada je u selu Osinje pošao u osnovnu školu, njegov pevački talenat je zapazio učitelj Bogoljub Kaloperović, za koga Mile smatra da je zaslužan što mu je ukazao na pravi izbor u životu, i da je upravo zahvaljujući tom čoveku, postao muzička zvezda kakva je danas.

Srednju saobraćajno-tehničku školu je Mile Kitić završio 1970. godine u Sarajevu, gde je takođe i aktivno igrao fudbal, za klub „Unis“ iz Vogošća.

Manje je poznata činjenica da se Mile Kitić još od najranijeg detinjstva bavi skijanjem, te i da je od svoje dvadesete godine počeo da igra tenis, i da se i danas amaterski bavi ovim sportom.

Sa samo šesnaest godina, Mile je pobedio na muzičkom takmičenju „Prvi glas Vogošća“, sa vrlo popularnom pesmom „U svijetu sam život ostavio“, pa se i ta godina se smatra početkom njegove muzičke karijere.

Ljubavni život Mileta Kitića
Mile Kitić se prvi put oženio sa samo 21 godinom, i to pre odlaska u vojsku, sa izvesnom lepom Bosiljkom, koja je bila na njegovom nastupu, i u koju se mladi pevač zaljubio „na prvi pogled“.

Iz svog prvog braka, sa suprugom Bosom, Mile je dobio ćerku Sanju, te su odlučili da žive i rade u Americi, iz koje su se vratili već 1982. godine, a nepunih godinu dana kasnije, par se razveo.

Miletova ćerka Sanja, danas je udata i živi u Nemačkoj, te ima dve ćerke, od kojih se jedna bavi baletom, te je vrlo uspešna u tome, a i prava je Miletova „slika i prilika“.

Svoju sadašnju suprugu, pevačicu Martu Savić, Mile je upoznao na jednom zajedničkom nastupu u Nemačkoj, te su se zabavljali punih devet godina, od 1988. do 1997. godine, pa i kada su dobili ćerku Elenu, odlučili su da se venčaju.

Danas Mile i Marta imaju skladan brak, te su sve podredili svojoj mezimici Eleni, koja je krenula njihovim stopama, te se u drugom muzičkom žanru, već pokazala kao vrlo uspešna i talentovana pevačica.

Iako se često u žutoj štampi spekuliše o tome da je Mile neveran svojoj supruzi, te da ju je i prvi put prevario sa pevačicom Sandrom Afrikom, koju je lansirao u svet poznatih, poznati estradni par se na takve „prozivke“ ne obazire, već uživaju u svom miru, ali i u luksuzu koji su sebi vrlo napornim radom uspeli da obezbede.

U domu Mileta Kitića i Marte Savić, sve je podređeno ljubavi prema prelepoj ćerki Eleni Kitić, koja je ostvarila zavidnu muzički karijeru na inostranom tržištu, a skoro je objavila i svoj debi album na kome je sarađivala sa poznatim domaćim „hitmejkerima“, Jala Bratom, te i Buba Korelijem i Stefanom Đurićem Rastom.

Muzička karijera Mileta Kitića
Za vreme svog aktivnog bavljenja muzikom, od 1974. godine pa sve do danas, Mile Kitić je izdao preko 30 solo albuma, snimio je veliki broj singlova i dueta, te učestvovao na brojnim festivalima, od kojih su mu najdraža učešća na „Ilidži“ (1977.; 1980; 1982; i !983. godine).

Mile Kitić je karijeru započeo kao bas-gitarista i pevač grupe „Prinčevi“, sa kojima je pevao još dok je išao u osnovnu školu, a prvu zaradu od muzika je ostvario sa pomenutim bendom 1975. godine, na dočeku Nove godine u Vogošću.

Posle toga je pevač nastupao sa grupom „Mlade Sarajlije“, te je sa ovom „akademskom grupom“, Mile pevao šlagere i poznate narodne pesme Tome Zdravkovića, Šabana Šaulića, i drugih veoma cenjenih umetnika tog vremena, te je sa pomenutom muzičkom grupom nastupao aktivno deset godina, dok nije postao stalni član producentske kuće „Južni vetar“.

Svoj prvi album, „Moja slatka mala“, Mile Kitić je snimio 1982. godine, za koji mu je popularni bosanski pevač Nazif Gljiva poklonio veliki hit, svoju autorsku pesmu „Ako te budu pitali“.

Drugi studijski album, mile Kitić izdaje već 1983. godine, pod nazivom „Plavi jorgovani“, te on stiče status „platinaste ploče“, iako nije imao neke velike hitove, ali je njegova prodaja bila stalna i postigao je neverovatan tiraž.

U to vreme, Mile je bio prevashodno kafanski pevač, te je među prvima pevao i grčke pesme, i nastupao u poznatim sarajevskjim kafanama, a velike pohvale koje su mu značile, dobio je od legendarnih muzičara Mikija Jevremovića i Safeta Isovića.

Vrtoglavi uspeh Mileta Kitića kao pevača, otpočeo je nakon započinjanja njegove saradnje sa „Južnim vetrom“, a ni sam pevač ne može sa sigurnošću da objasni, da li ga je izvođenje grčkih pesama, ili pak pobeda na festivalu „Ilidža“ 1980. godine (sa pesmom „Mala iz Novog Pazara“), preporučilo ovom producentskom i muzičkom gigantu iz tog vremena.

Kako je i napomenuto, saradnja sa „Južnim vetrom“, započela je 1984. godine, te je Mile Kitić svoj treći album „Čaša ljubavi“, snimio upravo pod pokroviteljstvom „južnog vetra“. Pomenuta numera je postala jedan od najvećih hitova tog vremena, a Mile se „upisao“ u grupu vrlo velikih imena i pulena „Južnog vetra“, te je sarađivao sa Sinanom Sakićem; Draganom Mirković; kao i sa Indirom Radić; Šemsom Suljaković i Kemalom Malovčićem.

Danas se smatra da je po broju hitova i ostvarenoj karijeri, Mile Kitić, jedan od najuspešnijih muzičara iz „Južnog vetra“, a uz svoje koleginice Draganu Mirković i Indiru Radić.

Sa kućom „Južni vetar, Mile Kitić je snimio ukupno pet ploča sa velikim hitovima, te išao i na brojne koncertne turneje, a neki od najvećih hitova iz tog vremena su pesme – „Ja neću ljepšu“; „Kockar“; „Mogao sam biti car“; „Gledaj me u oči“, „Vuk samotnjak“, „Moj sokole“; „Stavi karte na sto“; „Ćao, Jelena“; „Osvetnik“), ali je ipak Mile 1995. godine odlučio da napusti „Južni vetar“, te da otpočne samostalnu karijeru, što se pokazalo kao ispravan poslovni potez, jer se ista kuća „raspala“ već nekoliko godine kasnije, te su svi njeni pevači počeli manje ili više uspešno da grade svoje solo karijere.

Devedesetih godina se Mile Kitić iz ratnog Sarajeva preselio u Beograd, te je otpočeo saradnju sa izdavačkom kućom PGP RTS, te je tako prvi album koji je snimio za ovog izdavača bio „Ratnik za ljubav“, a njegov najveći hit u tom periodu, postala je pesma „Kraljica trotoara“, koja je čak i bila namenjena Đorđu Balaševiću, ali je Mile Kitić insistirao da je otkupi od kompozitora Steve Simeunovića, i da je on snimi, iako su u njen uspeh verovali samo Miroljub Aranđelović Kemiš i Miletova supruga Marta Savić.

Pomenuta balada, koja je predstavljala „Miletov preporod“, se i dan danas smatra najuspešnijom pesmom u njegovoj novijoj karijeri.

Interesantno je i da je Mile Kitić prvi pevač koji je snimio album za tadašnju „Grand produkciju“, jer je verovao svom prijatelju Saši Popoviću, te je i dobio nadimak „Mile 001“.

Kako je ranije i napomenuto, Mile je veoma popularan u dijaspori, te ima prebukiran raspored i brojne nastupe, a svoje duetske pesme je snimio sa brojnim kolegama – Zlatom Petrović; Acom Lukasom i Sašom Matićem; Gogom Sekulić, i dve pesme sa svojom suprugom Martom Savić.

Neki od najpoznatijih hitova Mileta Kitića su – „Kraljica trotoara“; „Šankeru“; „Da me je ona volela“ (duet sa Sašom Matićem i Acom Lukasom); „Plava ciganka“ (igračica u spotu, kao i na nastupima je bila danas popularna Sandra Afrika); „Paklene godine“; „Šampanjac“; „Kilo dole, kilo gore“; „Mađioničar“; „Policijo, oprosti mi“; „Nokaut“.

Mile Kitić danas živi i radi u Beogradu, ali nastupa i širom dijaspore, a poseduje baš velelepnu nekretninu u elitnom prestoničkom naselju Bežanijska kosa.

Ime i Prezime: Milojko Mile Kitić

Nadimak: Mile

Datum i mesto rođenja: 1. januar 1952. godine, Donji Cerani, Derventa, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: narodni i folk pevač

Visina: 173 cm

Težina: /

Facebook: https://www.facebook.com/milekiticofficial

Instagram: https://www.instagram.com/mile.kitic.official/

Twitter: /

YouTube: https://www.youtube.com/user/KiticMileVIPPER

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.