Ljekovito bilje: Betonika

Betonika je raširena po području Evrope. Raste na vlažnim ali i suvim šumskim livadama, rijetkim i prozračnim sunčanim šumama. Takođe, raste i na sunčanim brdskim livadama i obroncima.

Betonika je višegodišnja, sitna biljka koja naraste od 20 do 80 centimetara, s jajastim i duguljastim lišćem. Lišće je na krajevima nazubljeno. Ima više cvjetića veličine od tri pa do šest centimetara. Ti cvjetići su povezani u jedan cvat veličine 10 centimetara. Cvjetovi su ružičasto-modre boje. Betonika cvjeta od jula do septembra.

Ljekoviti dijelovi su listovi i korijen, koji se skupljaju u vrijeme cvjetanja, ali mogu se skupljati sve do jeseni. Koristi se pri liječenju bolesnika slabijih živaca i duševno rastrojenih ljudi, astme, pri čišćenju pluća, padavice, pomaže pri povraćanju krvi, žutice, žgaravice, reumatskih bolesti, gihta i želučanog katara. Korijen koristimo pri trovanjima i povraćanju.

Čaj od Betonika
Jedan od najboljih njenih proizvoda je čaj koji se priprema tako da se stave dvije kašike betonike u posudu i preliju s vrelom vodom. Čaj mora odstajati 20 minuta uz povremeno miješanje. Nakon 20 minuta bi ga trebalo procijediti i zatim popiti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.