Ljekovita svojstva boražine

Druga imena ove stare mediteranske biljke, koja se prvi puta spominje u Španjolskoj, za vrijeme vladavine Arapa, su borac, borago i poreč.

Naziv joj, smatraju jezikoslovci, potječe od latinskog ‘borra’, što u prijevodu znači čekinja ili čekinjasta brada a to i odgovara njezinu izgledu.

Boražina je jednogodišnja biljka s grubo čekinjastim dlakama visine do 60 cm s uspravnom, razgranatom i šupljom stabljikom. Listovi su na kratkoj peteljki, jajoliki, sočni i debeli, te dlakavi s obje strane. Plavi cvjetovi udruženi na vrhovima grančica različite su boje (bijeli, purpurno crveni). Cijela biljka je dlakava tako da odbija izgledom, no radi se o vrlo ljekovitoj biljci izvrsnih svojstava.

Vrijeme cvatnje joj je od svibnja do kolovoza. Mladi listovi kad ih se zgnječi mirišu na krastavac i izvrsnog su okusa.

Raste u Dalmaciji, u Hrvatskom primorju i u Istri uz more, a kao korov raste u vinogradima, uz putove i na zapuštenom tlu blizu naselja.

Uzgaja se tako da se sjeme sije početkom travnja li lončanicu s dobrom zemljom, a nakon mjesec dana mlade sadnice presade se u vrt. Voli sunčana mjesta u vrtu.

Beru se listovi, cvjetovi, sjeme i čitava biljka i suše na zračnom i sjenovitom mjestu. Suši se brzo i samelje u prašak za začin, a za čaj usitni rukama. Za jelo su dobri mladi listovi, sve dok biljka ne počne cvasti.

Ljekoviti sadržaj: Sadrži sluzi 25%, tanina 2,5%, malo eteričnog ulja, saponin, malo organskih kiselina, gama linolensku kiselinu, kalijev nitrat, kalcijev malat, alantoin, 40 mg vitamina C, 8 mg karotina itd.

U našim krajevima uz more boražina je udomaćena vrtna biljka, koja se u proljeće koristi za pripremu proljetnih salata, više kao začin. To je biljka za dušu i tijelo, a čovjeka čini sretnim i veselim. Najvrjednija je za jačanje živaca i srca, i spada među četiri biljke koje liječe i jačaju srce, a to su lazarkinja, ljubica i ruža. Boražina tjera na mokrenje, hladi, umiruje, omekšava, jača, potiče na rad bubrege i kožu te čisti organizam.
Čaj pripremljen od suhih listova i cvjetova spada u adrenalinske napitke, te ga rabimo kod hipertenzije, lupanja i slabosti srca, nervoze srca, kod prevelikog stresa, u slučaju depresije i u liječenju posljedica terapije kortizonima i steroidima.

Boražina je specifična biljka po koncentraciji ljekovitih sastojaka. Nijedna druga se po tome ne može usporediti.

Žvakanje mladih listova pomaže kod tegoba sa zubnim mesom, te kod upale usne šupljine.

Istraživanja engleskih znanstvenika potvrđuju ljekovito djelovanje boražine u prvom redu zbog gama linolenske kiseline koja se koristi u liječenju: karcinoma mozga i prostate, i sprječavanju širenja tumora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.