Leontina

Leontina Vukomanović (Požarevac, 13. novembar 1970) je srpska pop pevačica, kompozitor, tekstopisac, dirigent i osnivač dečjeg hora Čarolija. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

Karijera

Leontina je muzikom počela da se bavi u srednjoj školi 1986. godine, tada je objavila svoje prve pesme. Bila je kompozitor i tekstopisac na izborima za Pesmu Evrovizije 1991. i 1992. godine, a kao vokalni solista osvajila je nagrade za interpretaciju na festivalima Mesam i Beogradsko proleće 1992. godine svojim kompozicijama.

Godine 1992. je počela da nastupa u televizijskim emisijama i radi muziku za decu. Kao autor 1993. prvi put pobeđuje na festivalu u Budvi sa pesmom Porok, koju je pevao Filip Zmaher, a kao interpretator osvaja treće mesto na istom festivalu pesmom Neću samo tebe da volim.

Na festivalu u Budvi 1994. godine osvaja nagradu za najbolji duet a 1995. na Sunčanim skalama drugu nagradu žirija. Svoj prvi kant-autorski album Nemiri objavila je 1996. i pobedila na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, sa pesmom Jedna od sto. Za interpretaciju godine dobila je Oskar popularnosti, Prinčevu nagradu i Melko. Godine 1997. i 1998. je osvajila najveće nagrade za interpretaciju godine i pobedila na festivalu u Budvi 1998, kao autor i izvođač pesme Daleko. Svoj drugi album Ljubav bez ljubavi objavila je 1998. godine u produkciji Siti rekordsa i dečji album Leontina za decu u produkciji PGP RTS. Na zabavno-muzičkom festivalu u Banjoj Luci 1999. kompozicijom Vrata od bola je osvojila Prvu nagradu žirija i Prvu nagradu publike.

Treći album pod nazivom Sledeća objavljuje 2001. na albumu se izdvajaju nekoliko hita kao što su: Sreda, Dugo, dugo, Kad prave ljubavi ginu, On je isti kao ti a pesma Crno pa se ne vidi je proglašena za najbolju baladu godine.

Leontina je osvajila nagradu za najbolju žensku interpretaciju na dodeli godišnjih Prinčevih nagrada u Herceg Novom 2002. godine. Kao tekstopisac na Beoviziji osvaja prvo mesto, sa pesmom Čija si, koju izvodi Toše Proeski. 2003. godine. Pesma je osvajila nekoliko nagrada kao hit godine. Veliki uspeh postiže 2004. novim singlom za Željka Joksimovića Leđa o leđa i pesmom Lane moje kojom je osvojio drugo mesto na Evroviziji.

Na prvom Radijskom festivalu je osvajila nagradu za najbolji tekst godine za pesmu Lane moje, kao i treću nagradu i nagradu umetničkog saveta za najbolju pesmu Krila. Na drugom Radijskom festivalu za pesmu U nedelju je osvajila sedam nagrada. Nagradu festivala, nagradu za najbolju kompoziciju, nagradu za interpretaciju, nagradu svih kolega, učesnika festivala, nagradu umetničkog saveta festivala i svih akreditovanih novinara, najbolja pesma – Radio Sarajevo i najbolja pesma – Radio Banja Luka.

Vukomanovićeva je osvojila Nagradu Beogradski pobednik za najboljeg autora 2006. godine.

Godine 2006. Leontina je osnovala dečji hor Čarolija koji ima više od trista članova. Umetnički je direktor i autor dečjeg muzičkog festivala Čarolija. Od 2009. je član upravnog odbora Beogradskog džez festivala a od 2010. je član i Artimedia srednje umetničke škole.

Hor čarolija je izveo Leontininu pesmu Čuvajte nam đake za šta je odlikovana počasnom značkom Kluba prijatelja IPA.

Autor je poznatih pesama za Željka Joksimovića, Bojana Marovića, Mikija Perića, Romanu, Maju Nikolić, Andrijanu Božović, Koktel bend i druge.

Godine 2013. je izdala svoju prvu knjigu poezije „Nije tačno sve što lepo zvuči“.

Od 2014. u emisiji muzičkog takmičenja za decu Pinkove zvezdice stalni je član žirija.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.