Lekovita biljka podbel narodni lek

Još dok na našim livadama i padinama nema nikakvog prolećnog zelenila i kada se jedva može primetiti stidljivo pupanje vrbinih maca, podbel prvi u rano proleće pokazuje svoje žute čašice.

Na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama parlozima i na šutu nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koji iz tla niču daleko ranije nego njegovi listovi. Pčele i insekti iz njih crpe svoju prvu hranu. Podbel uspeva na ilovači i na glinovitom zemljištu i takoreći njihov je simbol. Cvetovi podbela su prvi koje možemo skupljati za zimske zalihe. Zbog njegovih osobina podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, sa uspehom možemo da ga upotrebimo kod bronhitisa, katara grla ždrela, bronhijalne astme i zapaljenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkuloze pluća. Kod upornog kašlja i promuklosti trebalo bi u toku dana više puta piti vruć čaj od podbela zaslađen medom. Kasnije, u maju, kada se razviju listovi koji su s gornje strane zeleni a na naličju srebrnobeli upotrebljavamo ih, zbog velike količine vitamina C, za čorbe i salatu. Pošto listovi sadrže više aktivnih materija nego cvetovi, skupljaju se i on kako bi se, pomešani sa cvetovima, mogli upotrebiti za čaj.

Od prirodnjaka i travara starog veka do sveštenika Knajpa svi su jedinstveni u hvaljenju podbela. Sveže oprani listovi izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog pomažu kod svakog težeg oboljenja pluća, kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinamg i upali sluzne kese (ciste). Dejstvo ovih obloga je zapanjujuće. Oblozi sa jakim ekstraktom od listova podbela primenjuju se kod skrofuloznih čireva. Inhalacija parom bilo od cvetova, bilo od listova podbela treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i kod iznenadnih napada gušenja.

Za veoma kratko vreme nastupa veliko olakšanje. Kada noge oteknu, valja ih češće kupati ekstraktu od listova podbela.

Sirup koji možemo da napravimo od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katara bronhija. Zemljani sud ili staklena tegla naizmenično se pune sa po jednim slojem listova i sirovog šećera. Kada se slegne, puniti sve dotle dok ima mesta. Posle toga se staklenji sud ili tegla dobro poveže sa dva do tri sloja pergamenta ili celofana i zakopa u bašti, na zaštićenom mestu. Na sud se stavi daska a na nju sloj zemlje. Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do procesa vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje i dobijeni sirup od listova podbela se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kada se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Ovaj sirup je zimi, kada vlada grip, najbolja zaštita. Uzima se doza od jedne male kašike.

Kod astme, trajnih oštećenja bronhija i tegoba karakterističnih za pušače, u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri čajne kašike sveže isceđenog soka od listova podbela u šolji supe od mesa ili u toplom mleku.

Kod upale vena, pripremi se melem od svežih izgnječenih listova i sveže pavlake pa se stavi na zapaljena mesta i lako obmota platnenim povezom. Ukapavanje sveže isceđenog soka od listova podbela pomaže kod bolova uha.

Čaj protiv kašlja
Ako želite da pripremite čaj protiv kašlja, pomešajte u jednakim delovima listove i cvetove podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Od ove čajne mešavine uzmite dve male kašike na četvrtinu litra vode i poparite. Dnevno pijte tri šolje ovoga čaja zaslađenog medom. Pijte ga polako i u gutljajima.

Načini upotrebe podbela
Pripremanje čaja:
Jedna puna mala kašika cvetova (kasnije se cvetovi pomešaju sa listovima u jednakim delovima) prelije se sa četvrtinom litra ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme.

Oblog:
Sveži listovi se izgnječe u kašu i stave se kao oblog.

Inhapacija:
Puna velika kašika cvetova i listova prelije se vrelom vodom pa se para udiše ispod pamučne tkanine ili peškira. Ovo ponoviti više puta na dan.

Kupka za noge:
Punu pregršt listova podbela popariti odgovarajućom količinom vode; ostaviti da odstoji kratko vreme. Kupka treba da traje 20 minuta.

Sveži sok:
Sveže oprane listove iscediti u sokovniku. Sirup i mešoviti čaj protiv kašlja i promuklosti: vidi odgovarajuće mesto u tekstu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ 2021

Pročitaj →

MESEČNI HOROSKOP ZA JUN 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ 2021

Pročitaj →

LJUBAVNI NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

NEDELJNI HOROSKOP: 14 – 21. maj 2021

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 14. MAJ 2021

Pročitaj →

Patlidžani punjeni povrćem

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 13. MAJ 2021

Pročitaj →

UKUSNI BRUSKETI S JAGODAMA

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 12. MAJ 2021

Pročitaj →

PILETINA I POVRĆE IZ RERNE

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.