lekovita biljka Angelica

Čuvena lekovita biljka Angelica Archangelica se vekovima unazad upotrebljava kao vredna i značajna biljka za narodne lekove

Andjelika ili Angelika, Andjeoski koren, koren Svetog Duha, Kravojac, poznata je lekovita biljka koju su drevni kinezi vekovima unazad koristili i veoma cenili. Vrlo je visoka i prepoznatljiva biljka sa raskošnim cvastima u vidu kišobrana sa lopticama. Služi kao biljni lek ali i kao cenjen začin. Često se upotrebljava u eliksirima dugovečnosti kao jedan od bitnih sastojaka, kao što je to Šveden biter jer se smatra da Angelika produžava život.

Osnovno svojstvo koje Andjelika ima je da tonizira i pokreće čitav organizam. Podstiče sve vrste izlučivanje i detoksikaciju, jača i vitalizuje većinu tkiva. Aromatična je i prijatnog ukusa i mirisa. Jedino što treba napomenuti da se mora jako oprezno koristiti, posebno se treba izbegavati dodir andjelike sa kožom i sluzokožom jer je biljka jako aktivna i može izazvati osip i upalu kože nalik na opekotine. Stoga je uvek preporučljivo andjeliku koristiti umereno i pažljivo, u mešavini sa drugim biljkama.

Prenosimo tekst o Andjelici iz knjige Lekovito bilje i njegova upotreba – Rihard Vilfort

Ljekovito djelovanje: podvrsta korijena naše evropske andjelike bila je vrlo hvaljena u knjizi bilja cara Shing-nonga (3500. pr. n. e.) i to kod oboljenja probavnih organa i kao sredstvo za bubrežna i srčana oboljenja i oboljenja krvotoka. Andjelika je nazvana tang-kuei i to je ime ostalo do danas na čita­vom Dalekom istoku.

Evropske vrste anđelike bile su kulturne biljke u nor­dijskim zemljama od najstarijih vremena, a upotrebljavane su i kao biljna hrana. Laponci pripremaju iz rezervnih štitaca anđelike kašu prelivenu s ku­hanim mlijekom sjevernih jelena. Ta sirasta kaša puni se u crijeva sjevernih jelena te se objesi radi sušenja. Nakon tjedana i mjeseci te se kobasice režu u ploške pa to ukusno i siru nalik jelo vrijedi kao sredstvo koje pospješuje probavu. Ako je korijen anđelike u srednjem vijeku bio glasovita ljekovita biljka, bio je on „anđeoski korijen“ u vremenima kuge i kolere. Korijen andjelike upotrebljava se prema tome kod oboljenja probavnih or­gana i to uglavnom kao sredstvo protiv nadimanja (karminativa) i kao sred­stvo za pospješenje teka (stomahika).

Osim toga postižu se vrlo dobri uspjesi u liječenju katara želuca, odnosno upala sluznice želuca (gastritis), crijevnog katara (enteritis), upale debelog crijeva (colitis), kod naduvenosti trbuha uslijed plinova (meleorismus) što­više čak i u početnom stadiju kod čira na želucu (ulcus venlriculi), odnosno kod čira na dvanaestercu (ulcus duodeni). Osim toga može se govoriti i o pospješenju aktivnosti rada bubrega koje je uzrokovano prisutnošću eteričnog ulja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.