Kontrola glavice kod novorođenih beba

Prvo samostalno podizanje bebine glave možete očekivati krajem prvog mjeseca. To je tek početak postizanja kontrole, koja će u četvrtom mjesecu biti na pola puta, a punu i sigurnu kontrolu držanja glave imaju šestomjesečne bebe.

Budući da beba ne može kontrolirati glavicu kad se rodi, potrebno je tijekom podizanja, spuštanja i nošenja bebinoj glavici rukom pružati oslonac. Glavu novorođenčeta držite otvorenim dlanom, tako da je palac vaše ruke pokraj bebina uha, a kažiprst i srednji prst po sredini stražnjeg dijela glave. Vidjet ćete kako se priroda pobrinula da bebina glava baš čudesno odgovara vašem dlanu koji je štiti, a dok tako nosite svoju bebu okrenutu prema sebi, imate dovoljno vremena još se više povezati u tom prvom mjesecu.

Boraveći na trbuščiću, u prvom i drugom mjesecu vaša beba može nakratko samostalno odići glavu kako bi je okrenula ulijevo ili udesno. Motivirajte okretanje glave dodatnim podražajima. Oni mogu biti, ovisno o bebinim preferencijama, zvučni (glazba, vaš glas ili igračka koja svira), vizualni (šarene boje, igra svjetla i tame) i taktilni (dotaknite bebu po rukici ili obrazu svojim dlanom, plišem ili gazom). Nastavljate li s takvom vježbicom-igrom, omogućit ćete dobru koordinaciju glave i snažne mišiće, pa će s nepunih osam tjedana beba dići glavu ležeći na leđima ili u položaju za podrigivanje. Ta mala glava više neće biti potpuno naslonjena na vaše rame. Nosite li bebu u nosiljci, ostavite dovoljno prostora kako bi beba mogla slobodno okretati glavu jer to sada napokon i može te je potpuno spremna iskoristiti svoju novu vještinu.

U razdoblju trećeg i četvrtog mjeseca uvedite novu vježbu za razvoj vratnih mišića – vježbicu odizanja od podloge. Polegnite bebu potrbuške te je primite za zglobove na rukama. Lagano odižite bebin gornji dio tijela od podloge, povlačeći bebine ruke maksimalno do kuta oko 45 stupnjeva te odmah vraćajte dijete, jednakom brzinom i intenzitetom, dok ponovno ne polegnete bebu na podlogu. Nemojte se zaustavljati ili zadržavati bebu u podignutom položaju. Ponovite vježbu 3-4 puta, pa se odmorite.
Vježbu nemojte raditi s novorođenčetom koje nema nikakvu kontrolu i koordinaciju glave i vrata, važno je da vaša beba ima sposobnost samostalnog okretanja glave u stranu prije nego što počnete vježbati na ovaj način te da, dok vježbate, beba uspijeva zadržati glavu u ravnini s tijelom. Ako tromjesečna beba uopće nema sposobnost kontrole vrata i vratnih mišića te ima problema i s kratkim odizanjem glave, svakako to napomenite na redovitom posjetu pedijatrijskoj ambulanti.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.