Kolike su šanse da se zarazite posle vakcinacije?

Vakcina protiv kovida-19 jedan je od glavnih alata koji pomaže u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali nijedna vakcina nema stopostotnu efikasnost. To znači da neke osobe mogu da se zaraze koronavirusom čak i ako su vakcinisane.

Novo istraživanje analiziralo je kolike su šanse da se zarazite nakon vakcinisanja, a rezultati su pokazali da vakcine ipak dobro rade.

Studija koja je ove nedelje objavljena u časopisu New England Journal of Medicine pokazala je koliko mogu da budu retki slučajevi da se osoba zarazi nakon što je u potpunosti vakcinisana, odnosno nakon primanja obe doze vakcine.

Istraživači su pregledali više od 28.000 zdravstvenih radnika u Kaliforniji koji su bili potpuno vakcinisani. Samo njih sedam, odnosno 0,02 odsto, bilo je pozitivno na kovid-19 nakon više od dve nedelje od primanja druge doze Modernine ili Fajzerove vakcine.

Čak i oni ispitanici koji su bili pozitivni nakon vakcinacije imali su samo blage simptome bolesti ili su bili asimptomatski nosioci. Doktor Dejvid Vol, specijalist za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Severne Karoline, rekao je da su rezultati izvanredni.

Zabeležen je pad slučajeva nakon što je proteklo više vremena od primanja prve, a potom i druge doze vakcine. Ukupno je zabeleženo 145 slučajeva u prvih sedam dana od prve doze.

“Broj zaraženih se smanjivao”, rekao je Vol.

Autori studije ističu da su rezultati ohrabrujući i da „ukazuju na to da se efikasnost ovih vakcina održava i van ispitivanja”. Ali, i dalje se treba pridržavati epidemioloških mera sve dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Vol ističe i da treba biti posebno oprezan zbog pojave novih sojeva virusa jer oni mogu da naruše dosadašnje napore u suzbijanju epidemije. Upravo zbog toga on podržava vakcinaciju jer „vakcine koje sada imamo u određenoj meri štite i od novih sojeva“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.