Ko se teže oporavi od prekida veze – muškarci ili žene?

Nakon raskida veze, žene proživljavaju veći osjećaj bola, ali muškarci pate duže i teže se oporavljaju, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Binghamton u Njujroku u saradnji s University Collegeom u Londonu.

Istraživači su ispitali gotovo 6.000 ljudi širom svijeta, zatraživši od njih da ocijene nivo bola koji su proživjeli nakon prekida veze. Žene su prijavile viši nivo ne samo emocionalnog, nego i fizičkog bola, što zaista treba shvatiti ozbiljno.

Naime, prethodne studije su već pokazale da se, kad osjetimo emocionalnu nelagodu i fizički bol, aktiviraju ista područja mozga. To bi, između ostalog, značilo da sredstva protiv bola mogu pomoći i kod ublažavanja emocionalnog bola zbog slomljenog srca.

Taj bol je toliko jak i „opipljiv“ zato što ženama veza obično „znači“ više, kažu stručnjaci.

„Pojednostavljeno rečeno: žene su evoluirale tako da ulažu mnogo više u odnos nego muškarci. Već i kratki romantični susret za ženu može dovesti do trudnoće, mjeseci dojenja, nekoliko godina brige o djetetu dok ne stasa do samostalnosti, dok je muškarac možda već nekoliko minuta nakon polnog odnosa ‘napustio scenu’, bez daljih bioloških ulaganja“, kaže Craig Morris, naučni saradnik sa Univerziteta Binghamton i glavni autor studije.

Dakle, to koga žena bira za partnera uključuje i određeni rizik za njenu budućnost, pa postaje vezana za osobu koju izabere i gubitak partnera doživljava kao gubitak potencijala za budućnost, pojašnjava on.

Ali, zanimljivo je, pritom, da, iako prekid veze teže pogađa žene, muškarci koji su bili uključeni u studiju, pokazuju da su ga teže preboljeli.

Autori studije zapravo su utvrdili da se mnogi muškarci nikad ne oporave od prekida u potpunosti, iako jednostavno krenu dalje.

„Muškarac gubitak osjeća duboko i tokom dužeg razdoblja, jer se nakon njega ponovo mora početi takmičiti, da bi ‘zamijenio’ ono što je izgubio. Ili, još gore, može doći do spoznaje da je gubitak koji je pretrpio nezamjenjiv“, kaže Morris.

„Upravo je taj dio obično je najteži za bilo koji pol, kada otkrijemo da je osoba koju smo izgubili zapravo nezamjenjiva“, dodaje.

Ukratko, zaliječiti se sigurno možete relativno brzo, pitanje je samo koliko će trajati do – izlječenja, prenosi Shape.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.