Kamilica je nježna biljka ali isto tako je veoma moćna biljka

Kamilica u narodu još poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvijet, gorčak, sitna bijela rada, biljka je iz porodice glavočika i jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka prisutna u skoro svakom domaćinstvu.

Najljekovitiji su cvjetovi sakupljeni u glavičaste cvasti. Sadrže eterično ulje koje im daje prijatan miris, pa upotreba čaja od ove biljke, osim ljekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo i osvježenje.

Kamilica je jedan od najstarijih lijekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom ljekovitom dejstvu njemački botaničar Hieronimus Bok je zapisao: „Bez tog cvijeta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije ljekovite biljke od cvijeta kamilice, koju upotrebljavamo za sve bolesti.“

Veoma je prijatnog mirisa i to zahvaljujući eteričnim uljima (azulen), koja u stvari sadrže korisne materije. Osim esencijalnog ulja, kamilica sadrži i tanine, glikozide, gorke materije, umbeliferon, smole, vitamine B1, B2 i B3, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i cink.

Kamilica posjeduje dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva. Spolja umiruje uplane procese na koži, kao što su opekotine, rane, ujedi, rješava probleme s polnim organima, služi za njegu kose…

Kod stomačnih problema kamilica se može kombinovati s nanom i matičnjakom. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Može se davati i bebama, jer ima izuzetno blago dejstvo na organizam.

PRONAĐITE JE U PRIRODI
Kamilica cvjeta od juna pa i do kraja avgusta, a pronaći ćete je samoniklu u prirodi, ali se može i zasaditi već u rano proljeće. Karakteristični cvjetovi sastoje se od reda bijelih latica i žutog središnjeg dijela tzv. lažnog tučka.

Otvorene cvjetne glavice beru se samo po lijepom, sunčanom vremenu i jedan po jedan cvijet se otkida rukom. Kada se obere grm, može se pokositi da bi se podstakao rast i dobila još jedna berbu krajem avgusta ili čak u septembru.

Obrane cvjetove rasporiste u tankom sloju po površini za sušenje, ako je moguće što raširanije, odmaknute cvijet jedan od drugog. Sušite na suvom, sjenovitom i prozračnom mjestu.

Najbolje je brati kamilicu na samom početku cvatnje, kada sadrži najviše ljekovitih tvari. Čuva se u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu, do godinu dana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Nadam se da ni jednu drugu nećeš povrijediti kao mene“

Pročitaj →

Stravične ispovijesti žena koje su maltretirane na poslu

Pročitaj →

Ovo su znaci povišenog holesterola

Pročitaj →

kolekcija Chanel Nova klasika

Pročitaj →

Ovih 10 rečenica NE SMETE reći svom detetu

Pročitaj →

Nova MAC kolekcija šminke

Pročitaj →

Emina Jahović otkrila zbog čega pati!

Pročitaj →

Najprijatniji džemperi za neumoljivo hladne zimske dane

Pročitaj →

MACA DISKRECIJA OBJAVILA DA SE UDAJE

Pročitaj →

Kleka prirodni diuretik

Pročitaj →

Inspirativno uređenje doma zahvaljujući belim drvenim zidovima

Pročitaj →

NAMAZ OD PATLIDŽANA I SUNCOKRETOVIH SJEMENKI

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.