Kako žene kupuju na Internetu

Sve su brojniji online aspekti ženskog bivstvovanja: od kupovine do posećivanja chat soba, žene su definitivno osvojile mnoge domene sajber prostora. To je i bio povod za istraživanje koje su zajedno sprovele kompanije Women.com Networks, Harris Interactive i Procter & Gamble, želeći da saznaju kako se žene ponašaju kada su „konektovane“, te kako se snalaze na Internetu i kako ga upotrebljavaju.

Povod ovog istraživanja ipak nije isključivo altruistički: deo dobijenih rezultata koristiće se za buduće planiranje web sajtova posvećenih kupovini, sa posebnom pažnjom usmerenom ka ženama kao ciljnoj populaciji. To je sasvim pametan potez, budući da žene čine sve brojniju potrošačku grupu na Internetu.

Ispostavilo se, naime, da žene kontrolišu blizu 80% odluka o online kupovini. Takođe, polovina novopečenih kupaca na Internetu jeste ženskog roda. Takva situacija zahteva da se ubuduće web strane dizajniraju saglasno sa ženskim potrebama i ukusima, gde se kao jedna od važnih karakteristika ističe sigurnost online interakcije.

Istraživači su napravili i klasifikaciju žena kupaca, podelivši ih u šest kategorija na osnovu potreba, obrazovanja i generalnog odnosa prema Internetu. Žene se prema toj podeli mogu svrstati u pokretače, trendsetere, nosače, vernike, hranitelje i istraživače. Kategorija „pokretača“ obuhvata visokoobrazovane žene, one koje su uspešne u poslu i kojima je online kupovina stalna praksa. „Vernici“ su najčešće žene iz manjih sredina (i domaćice) koje se prvi put upuštaju u avanturu sajber kupovine. Rezultati istraživanja pokazuju da se one najviše upravljaju strogom logikom (tj, gaje najviše nepoverenja prema neproverenom), te da često zahtevaju konsultaciju ili savet o kupovini (na sajtu).

Ovakva podela, možda korisna onima koji planiraju online biznis, ipak ne odslikava odnos žena prema interaktivnoj kupovini. Važnije od kategorizacije u tipove jeste dizajniranje female-friendly prostora i razbijanje fame o tome kako tehnologija pripada muškarcima. Dakle, bez ružičastih pozadina i ogromnih dugmića, a sa više informativnog teksta i jasno napisanih uputstava…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.