Kako žene kupuju na Internetu

Sve su brojniji online aspekti ženskog bivstvovanja: od kupovine do posećivanja chat soba, žene su definitivno osvojile mnoge domene sajber prostora. To je i bio povod za istraživanje koje su zajedno sprovele kompanije Women.com Networks, Harris Interactive i Procter & Gamble, želeći da saznaju kako se žene ponašaju kada su „konektovane“, te kako se snalaze na Internetu i kako ga upotrebljavaju.

Povod ovog istraživanja ipak nije isključivo altruistički: deo dobijenih rezultata koristiće se za buduće planiranje web sajtova posvećenih kupovini, sa posebnom pažnjom usmerenom ka ženama kao ciljnoj populaciji. To je sasvim pametan potez, budući da žene čine sve brojniju potrošačku grupu na Internetu.

Ispostavilo se, naime, da žene kontrolišu blizu 80% odluka o online kupovini. Takođe, polovina novopečenih kupaca na Internetu jeste ženskog roda. Takva situacija zahteva da se ubuduće web strane dizajniraju saglasno sa ženskim potrebama i ukusima, gde se kao jedna od važnih karakteristika ističe sigurnost online interakcije.

Istraživači su napravili i klasifikaciju žena kupaca, podelivši ih u šest kategorija na osnovu potreba, obrazovanja i generalnog odnosa prema Internetu. Žene se prema toj podeli mogu svrstati u pokretače, trendsetere, nosače, vernike, hranitelje i istraživače. Kategorija „pokretača“ obuhvata visokoobrazovane žene, one koje su uspešne u poslu i kojima je online kupovina stalna praksa. „Vernici“ su najčešće žene iz manjih sredina (i domaćice) koje se prvi put upuštaju u avanturu sajber kupovine. Rezultati istraživanja pokazuju da se one najviše upravljaju strogom logikom (tj, gaje najviše nepoverenja prema neproverenom), te da često zahtevaju konsultaciju ili savet o kupovini (na sajtu).

Ovakva podela, možda korisna onima koji planiraju online biznis, ipak ne odslikava odnos žena prema interaktivnoj kupovini. Važnije od kategorizacije u tipove jeste dizajniranje female-friendly prostora i razbijanje fame o tome kako tehnologija pripada muškarcima. Dakle, bez ružičastih pozadina i ogromnih dugmića, a sa više informativnog teksta i jasno napisanih uputstava…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. APRIL 2021

Pročitaj →

Pravila koja kroje proljećni stil

Pročitaj →

Guščja trava protiv dijareje

Pročitaj →

ENTERIJER KUĆE NA OBALI

Pročitaj →

JAJE U AVOKADU ZA POČETAK DANA

Pročitaj →

ZAPEČENI ODREZAK S KROMPIROM I RUŽMARINOM

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. APRIL 2021

Pročitaj →

ŽENE ROĐENE 1979. GODINE, NAJSREĆNIJE: Jednostavno je…

Pročitaj →

Kad bih mogla ponovno proživeti život

Pročitaj →

10 znakova koji upozoravaju da je vreme za posetu kardiologu

Pročitaj →

Šta učiniti pre nego što se dete razbesni

Pročitaj →

Zašto je crveni karmin postao simbol glamura i senzualnosti

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.