Kako zaštititi svoj profil na Instagramu?

Sajber kriminalci pronalaze različite načine da iskoriste aktuelne situacije i trendove, posebno na društvenim mrežama kako bi ciljali njihove korisnike.Prevaranti su nedavno svoje aktivnosti usmjerili i na korisnike Instagrama.

Na Darknetu se pojavila ban az a servis usluga koja omogućava blokiranje računa korisnika na Instagramu. U pojedinim slučajevima prevaranti koji nude ovakvu uslugu, takođe nude i usluge vraćanja profila korisnicima u zamjenu za novac, prenosi kompanija Kasperski.

Stručnjaci kompanije Kasperski korisnicima preporučuju da budu posebno oprezni kada je riječ o ovakvim prevarama.

„Prevare koje ciljaju korisnike Instagrama pojavljuju se redovno, pa tako ni ova nije izuzetak. Prema onom što smo vidjeli na vebu, ova prevara putem koje se blokiraju profili korisnika na Instagramu zbog lažnih pritužbi nije ograničena samo na jednog kriminalca – otkrili smo više primjera koji nude takve šeme na vebu i blokirali ove stranice. Jasno je zašto je ovakva prevara popularna kao usluga. Instagram je postao veoma važna platforma za pojedince i organizacije, a mnogima su društvene mreže izvor prihoda – na primjer, umjetnicima i kreatorima sadržaja. Ono što sada primjećujemo je novi oblik digitalne zloupotrebe“, kaže Ana Larkina, stručnjakinja za sigurnost u kompaniji Kasperski.

Stručnjaci savjetuju da se u svakoj konfliktnoj situaciji ili problemu obratite tehničkoj podršci društvene mreže i da nikada ne pregovarate sa sajber kriminalcima, navode iz kompanije Kasperski.

„Pokušajte se smiriti i objektivno procijenite situaciju. Prikupite dokaze – snimite sve što može potvrditi napad – ponude za otključavanje profila, prijetnje, sve poruke i obavještenja. Kontaktirajte administratore društvene mreže što je prije moguće, opišite što detaljnije što se dogodilo i priložite sve dokaze“, savjetuje Larkina.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.