Kako vam datule mogu pomoći da izgubite suvišne kilograme?

Poprilično je nelogično pretpostaviti da vam nešto tako slatko i ukusno, poput datula (urmi) može omogućiti da smršate, zar ne?

Međutim datule se smatraju idealnom hranom za mršavljenje, jer su bogate hranljivim sastojcima koje pokreću vaš organizam. One vašem telu obezbeđuju brojne zdravstvene prednosti. Bogate dijetalnim vlaknima i masnim kiselinama, datule mogu pomoći telu pri gubitku kilograma izbacivanjem toksina, kao i regulacijom nivoa glukoze u krvi.

Svojom slatkoćom datule vam omogučavaju da “zasitite svoj slatki zub” i da nemate potrebu da dodatno unosite slatkiše u svog organizam. Svakako potrebno je da kontrolišete porcije koje jedete, jer sve što je previše može da bude štetno, i da izazove suprotan efekat.

REČ – DVE O DATULAMA

Datule, urme iliti Phoenix dactylifera predstavljaju slatke plodove palminog drveća, koje se uglavnom nalazi na Bliskom Istoku, u Africi, Indiji, Bangladešu i Pakistanu. Postoje različite sorte datula u zavisnosti od sadržaja fruktoze, glukoze i saharoze u njima.

SADRŽE VISOK STEPEN VLAKANA

Vlakna ili dobri ugljeni hidrati kako ih obično nazivaju, su nešto što ljudski organizam ne može da svari. Datule su bogate dijetalnim vlaknima, a one na tri načina pomažu pri gubitku kilograma. Prvo doprinose apsorpciji hrane u debelom crevu, što čini da se osećate sitima. Drugo pomažu u zadržavanju masti, sprečavajući apsorpciju masti. I treće pomažu u proizvodnji masnih kiselina kratkog lanca u crevima, što je u osnovi hrana za dobre crevne bakterije.

IMAJU VISOK PROCENAT NEZASIĆENIH MASNIH KISELINA

Nisu sve masti loše, a nezasićene masne kiseline koje se nalaze u datulama su svakako pozitivne za vaš organizam. One mogu pomoći pri smanjenju upala u telu, do kojih dolazi usled povreda, nezdrave hrane koju konzumirate i vođenja sedativnog načina života. Upalni procesi su povezani sa gojaznošću, dijabetesom i bolestima jetre.

PREDSTALJAU DOBAR IZVOR PROTEINA

Datule obiluju proteinima. Proteini se teže vare a vreme njihove tranzicije u debelom crevu je duže, što znači da ćete se jedući datule duže vreme osećati sitima. Štaviše proteini pomažu u izgradnji i popravci mišića.

POSEDUJU ANTIOKSIDATIVNA SVOJSTVA

Suvo voće je po pravilu bogato antioksidantima. A znate sigurno da antioksidanti pomažu u uklanjanju štetnih slobodnih radikala kiseonika i smanjuju stres i upale. Datule odnosno urme sadrže antioksidante poput antocijanina, fenola i karotenoida koji pomažu pri izbacivanju toksina, podsticanju boljeg rada metabolizma i varenja hrane.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.