Kako stvoriti rutinu za čišćenje za celu porodicu?

Zima je pred nama, duga i hladna, a to neminovno znači više vremena u zatvorenom.

Verovatno vam je čišćenje kuće bilo jednostavnije sa decom koja se igraju u dvorištu, od situacije koja sada sledi, ali nije poenta u izuzimanju već u uključivanju dece u ritual čišćenja kuće. Na kraju krajeva, to je i njihova kuća, a ako su dovoljno veliki da vam mogu pomoći, činite prvi korak koji ih usmerava ka odgovornim mladim ljudima, koji ne očekuju da mama sve radi umesto njih. Donosimo vam danas korisne smernice za stvaranje rutine za čišćenje kuće za celu porodicu.

ZAPOČNITE DAN SA UREDNIM KREVETIMA

Uspostavite jutarnju rutinu u obliku raspremanja krevata na kom su deca spavala. Zdrave navike čišćenja kuće počinju od ranog jutra, a raspremanje kreveta nakon spavanja je sigurno nešto što mališani mogu lako da savladaju i usvoje kao rutinu.

ČISTITE POVRŠINE U KUĆI REDOVNO

Što više deca provode vreme kod kuće, to znači da neminovno više prljaju površine u kući i rasipaju mrvice hrane unaokolo dok jedu. Antibakterijske maramice i sredstva za čišćenje koja su blaga za dečiju kožu se preporučuju za brisanje stolova, polica i pultova. U ovom postupku i deca mogu da vam pomognu.

PRANJE RUKU TREBA DA BUDE PRIORITET

Možda ste već umorni od podsećanja dece da treba da peru ruke usled cele situacije sa Korona virusom, ali je to navika koju jednom kada steknu nikad više neće zaboravljati da primene. Pre i posle jela, nakon korišćenja toaleta, posle igre sa ljubimcima, nakon igranja napolju i svakako ukoliko je dete prehlađno nakon kijanja i kašljanja.

PRAKTIKUJTE IZUVANJE ISPRED VRATA

Razmislite samo o tome koje površine su sve vaše cipele (i cipele vaše dece) dotakle pre nego što su ušle u vaš dom. Bile su u šetnji, išle u prodavnice, u autobus…da li je potrebno da nabrajamo dalje? Poenta je da je dno obuće prekriveno različitim oblicima prljavštine među kojima su i bakterije koje ne bi smele da ulaze u vaš dom. Izuvanje ispred vrata je najlakši način da ih sprečite da uđu u njega.

USPOSTAVITE RITUAL POSPREMANJA DEČIJE SOBE

Istaknite koliko je važno da dete vrati sve igračke na njihovo mesto nakon što završi sa igranjem, kako bi ih ponovo kasnije lakše pronašlo. Takođe deca treba da nauče da nije samo njihova soba njihova obaveza, već i vraćanje sudova nakon jela u sudoperu i sl.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Planinska kuća koja obara s nogu

Pročitaj →

Razlozi zašto je dobro jesti ljubičaste namirnice

Pročitaj →

Krompir pita – najveće gurmansko zadovoljstvo

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 26. FEBRUAR 2021

Pročitaj →

Kako do mačkastih očiju

Pročitaj →

lekovita biljka Angelica

Pročitaj →

Divan porodični dom koji zrači udobnošću i toplinom

Pročitaj →

Samo zdrava hrana Za Dobro Zdravlje

Pročitaj →

Hrskavi pohovani krompir

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. FEBRUAR 2021

Pročitaj →

Zašto stare povrede bole na promenu vremena?

Pročitaj →

Očaravajuće ženske torbe sa printom

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.