Kako rođenje bebe utječe na mlade očeve

Hormonske promjene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju otac osjeća, mogu biti iskušenje za mentalno zdravlje

Osim neizmjerne radosti, rođenje djeteta može da izazove širok spektar fizičkih i mentalnih promjena ne samo kod majki, već i kod novopečenih očeva. Tu svakako spadaju visok nivo emocionalnog stresa, ali i anksioznost kod jačeg pola. Stručnjaci upozoravaju da je opasno to što muškarci rijetko potraže pomoć u takvim situacijama.

Čvrsta veza
Pažnju često usmjeravaju na suprugu koja je fokusirana na bebu i njene potrebe. Zato je važno da partneri provode vrijeme zajedno, razgovarajući o tome šta oboje doživljavaju i osjećaju otkad se beba rodila.

Hormonske promjene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju otac osjeća, mogu biti iskušenje za mentalno zdravlje. Naučnici su otkrili da je u prva četiri mjeseca od rođenja djeteta mozak očeva počeo da pokazuje promjene koje im pomažu da razviju roditeljske vještine i stvore čvrstu vezu sa bebom.

Niži nivo testosterona
Studije su pokazale da oženjeni muškarci sa djecom imaju niži nivo testosterona u poređenju sa onima koji nisu iskusili čari očinstva ili još tragaju za idealnom partnerkom. Dok nivo testosterona opada, rastu oksitocin i dopamin, koji su odgovorni za vezu između roditelja i djeteta, zbog čega novopečeni očevi više uživaju u igranju i nježnosti sa bebom. Također, kada nivo testosterona opada, mladi očevi su skloniji depresiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.