kako pomoći izgorelim usnama zaštita od sunca

Usne, baš kao i svaki drugi deo tela izložen suncu može da postane žrtva ozbiljnih opekotina.

 

Ultraljubičasto zračenje više nije samo mit u koji odbijamo da poverujemo. Poput opekotina na ostatku tela, oštećenja od sunca na ustima i području oko njih mogu dovesti do ozbiljnijih problema. I to ne samo estetskih – verovali ili ne ali usne su običajeno područje u kojem ljudi razvijaju rak kože.

U poređenju sa ostatkom tela, usne imaju nižu koncentraciju melanina i manje slojeva kože što ih čini još podložnijim opekotinama.

Simptomi opeklina oko usana su prilično blagi a to ne znači da nisu i bolni. Sa opekotinama prvog stepena usne mogu biti zaista suve i ispucane, sa brojnim sitnim plikovima, praćenim bolom ili osećajem pečenja.

To ćete najbolje prepoznati po tome što će vam uobičajene stvari poput razgovora, žvakanja pa čak i smeška biti nelagodne. Opekotine drugog stepena mogu uključivati simptome poput ljuštenja, oticanja, većih plikova i jačih bolova u predelu usana.

Ima li rešenja, zapitaćete se?

Prva stvar koju želite da uradite jeste da se sklonite sa sunca na neko hladnije i prijatnije mesto a zatim da tu i ostanete sve dok vaše usne ne zacele. Držite se hladovine i redovno se hidrirajte, nanesite hladne obloge na usne odmah nakon što primetite opekotine.

Ukoliko ste u mogućnosti, odmah posegnite za nekim antiimflamatornim sredstvom poput ibuprofena kako biste lakše podneli bolove i propratne nelagodnosti. Primena nekog lokalnog kortikosteroida takođe može biti od pomoći.

I na kraju, naravno, navlažite usne maksimalno i to upotrebom nekog kvalitetnog balzama za usne koji u sebi sadrže dovoljno masnoće, vitamina E, pčelinjeg voska i aloe vere.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.