Kako naučiti decu da budu zahvalna?

Da li sa zebnjom posmatrate reakciju vašeg deteta kada odbija poklon za rođendan od porodičnih prijatelja?

Da li u sebi držite palčeve da makar procedi kroz zube jedno sićušno „hvala“ i da ne zakoluta očima ako mu se ne svidi ono što je dobilo? Naučiti decu šta znači zahvalnost, je bez svake sumnje težak zadatak. Ovo je naročito izazovno kada su u pitanju deca koju kako roditelji, tako i bake i deke, tetke i strine obasipaju poklonima gotovo svakodnevno. I pored svega što možete da im pružite važno je da decu naučite kako da izraze zahvalnost, jer će im se suprotan oblik ponašanja kad tad obiti o glavu.

POKAŽITE SVOM DETETU KAKO IZGLEDA ZAHVALNOST

Verovatni niste ni svesni da deca upijaju svaku vašu reč i gest poput sunđera. Ako se ikad zapitate gde li su samo pokupila te izraze, najverovatnije su ih čula od vas. Isto je i sa zahvalnošću. U tom je pogledu važno da vi budete model ispravnog ponašanja. Svakodnevno imate priliku da deci pokažete kako se iskazuje zahvalnost – recite hvala na izlasku iz prodavnice kada vam kasir vrati kusur, zahvalite se konobaru što vam je doneo poručenu kafu. Takođe kada vam dete ubere cvet, obavezno kažite – hvala.

NAUČITE DETE KOLIKO NOVAC VREDI

Većina mlađe dece nema predstavu o tome koliko neka igračka u prodavnici košta. Sve što znaju jeste da je žele i to odmah. Ako odvojite vreme i objasnite detetu da je reč o skupoj igrački, kakvu sličnu već ima kod kuće, za koju ste morali zaista mnogo da odvojite da biste mu je priuštili, ono će vremenom shvatiti da pare ne padaju sa neba i da ako nešto zaista žele moraju da se potrude da to zasluže, kao i da budu zahvalna kada to dobiju. Dečija štednja je dobar način upoznavanja dece sa novčanom vrednošću.

BAVITE SE HUMANITARNIM RADOM

Mnoga deca zapravo ne razumeju koliko imaju sreće što pre svega imaju roditelje koji ih vole i nastoje da im obezbede skladan dom. Oni to uzimaju zdravo za gotovo, kao i činjenicu da i ono i svi njegovi prijatelji imaju najnoviji Playstation. Oni smatraju da je to norma, ako nemaju priliku da vide drugačiju sliku. Pronađite način da svojim humanitarnim akcijama, bilo u vidu doniranja vaše stare garderobe ili njihovih igračaka pokažete deci šta znači činiti dobro, kako bi naučila na čemu treba da budu zahvalna.

ISTAKNITE DETETU DA JE POREĐENJE SA DRUGIMA JAKO LOŠE

Biti dete u današnje vreme nije baš jednostavno. Toliko toga mladim umovima nameću društvene mreže da je jednostavno nemoguće odbranite se od potrebe da se – uklopiš, istakneš, budeš viđen i imaš milion pratilaca. Kada deca krenu da upoređuju svoj život i ono što imaju (nemaju) sa životom neke druge, možda bogatije dece, ona će početi da se osećaju nezadovoljno i nezahvalno. Važno je da detetu objasniti da će uvek biti onih koji imaju više, ali i manje od njegove porodice, ali da sreća nije u stvarima već u tome da porodica bude na okupu i da se svi u njoj vole i poštuju, kao i da izražavaju zahvalnost što su zajedno.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.