Kako naučiti bebu da spava noću?

Neke se bebe noću bude učestalije nego što bi roditelji željeli, dok druge bezbrižno spavaju. Koji su razlozi za to i možete li pomoći bebi da mirnije spava?

1. Isprekidan san

Dijete se budi svakih nekoliko sati. Kako bi ga umirila, mama ustaje i počinje ljuljuškati bebu. Zbog toga tek može doći do narušavanja sna – i mama i dijete se razbude i treba im više vremena da se smire i ponovno utonu u san. Dijete će tijekom dana obnoviti energiju, ali će mama biti potpuno iscrpljena.

Uzrok: Beba se, osim zbog gladi, noću uglavnom budi zato što se faze njezina sna ne podudaraju s fazama sna njezinih roditelja. Dojenčad ima kraći ciklus spavanja od odraslih. I svaki put kad beba prelazi iz stanja dubokog sna u površni, lako se može probuditi. Neka djeca u tim trenucima i dalje nastave spavati, a druga se bude i traže pažnju roditelja. Uglavnom, kraći kraj što se nespavanja tiče, izvuče mama na koju beba najbolje reagira kada je riječ o ponovnom uspavljivanju.

Što učiniti? Pokušajte mališana uzeti u svoj krevet odmah nakon prvog noćnog razbuđivanja. Podojite dijete, mazite se s njim i ono će ubrzo zaspati. Kad se sljedeći put probudi, nemojte ga više dojiti, nego ga pomilujte i nježno stisnite uz sebe. S vremenom ćete primijetiti da se ciklusi vašeg i djetetova sna počinju preklapati. Čim dijete zakmeči i spremno je probuditi se, okrenite se prema njemu, podojite ga ili ga nježno približite k sebi. Osjetit će vašu prisutnost, bit će smirenije i oboje ćete čvršće zaspati. Postupno će mamina blizina olakšati djetetu prijelaz iz površnog sna u duboki i ono će se prestati tako često razbuđivati.

2. Spavati ili ne spavati?

Mama stavlja dijete na spavanje u njegov krevetić i odlazi iz sobe. No, beba se već za nekoliko minuta budi i počinje plakati.

Uzrok: Dijete se budi nakon što je tek zaspalo? Znači da nije “uronilo” u duboku fazu sna.

Što učiniti? Ostanite s djetetom malo dulje nego što ste običavali. »ak i kad vam se učini da je zaspalo, ne žurite se. Neka što čvršće zaspi. Postoje znakovi kako ćete biti sigurni da je u dubljoj fazi sna. Ako mu šačice nisu stisnute, obrve nisu zakrenute prema nosnoj kosti, disanje je ravnomjerno, a tijelo opušteno, znači da je dijete čvrsto zaspalo i možete ga položiti u krevetić, tj. napustiti sobu.

3. Noćne igre

Noću se dijete budi i počinje igrati. Ako mu takvo ponašanje prijeđe u naviku, roditelji se neće moći kvalitetno naspavati.

Uzrok: Dijete je zamislilo da je krevetić mjesto za igranje, baš kao i cijeli prostor u dječjoj sobi. K tome se roditelji s njim igraju i danju i noću kad vide da to djetetu odgovara i da mu je dosadno.

Što učiniti? Naučite dijete da je krevet isključivo mjesto za spavanje, a ne za igru. Zato u njemu ne trebaju biti igračke, osim one koju dijete povezuje s uspavljivanjem. Ne padajte u napast igrati se s djetetom dok je u krevetiću i vrijeme je za spavanje. Pokušajte ne primjećivati njegovu namjeru za igranjem, čak i kad ono posegne svojim ručicama prema vama i počne vas izazivati na igru. Istina, možda ćete morati izdržati hrabro nekoliko “noćnih pokušaja” da vas pridobije za igranje, osobito ako su mu ti pokušaji do tada polazili za rukom. Pokušajte oponašati dubok san, čak ako vam i nije teško poigrati se malo s djetetom i najradije biste to s ljubavlju učinili. Jednom će dijete shvatiti da je noć vrijeme za spavanje, a ne za igru.

4. Fiziološki problemi

Mama je pokušala sve što je bilo u njezinoj moći da nauči dijete da spava noću. Ipak, ono se i dalje noću nastavlja vrlo često buditi.

Uzrok: Dijete se može buditi zbog boli koja se javlja kao posljedica nicanja zubića, neugodno se osjeća jer mu je pelena mokra i nadražuje mu guzu, začepljen mu je nosić i ne može normalno disati, svrbi ga koža zbog sintetičke pidžamice, vruće mu je ili, pak, hladno… Mnogi su fiziološki razlozi zbog kojih se dijete može buditi usred noći. Možda mu čak smeta dim cigarete koji dolazi iz dnevnog boravka ili miris parfema ili deterdženta iz kupaonice.

Što učiniti? Provjerite pelenu, pripazite na temperaturu u djetetovoj sobi, na kvalitetu odjeće koju nosi ili dekicu kojom ga pokrivate. Isključite mogućnost da bilo kakvi intenzivni mirisi dolaze do djeteta. Sumnjate li na to da je dijete bolesno, posavjetujte se s pedijatrom ili dijete odvedite na pregled. Vjerojatno ćete sami uočiti prema djetetovu disanju “radi” li mu nosić “punom parom” ili mu treba pomoć kod čišćenja. A nicanje zubića neizbježan je proces i jedino što vas može utješiti jest da taj proces jednom ipak mora završiti. Budi li se dijete zbog zubića, vjerojatno ćete primijetiti po tome što dijete pojačano slini i nervozno gura prste prema zubićima, a katkad se može povisiti i djetetova temperatura tijela. Možete pokušati lagano masirati djetetove desni i vidjeti pomaže li mu to da se brže umiri.

5. Dijete je premirno

Bez obzira na to koliko je dijete mirno noću u svom krevetiću, povremeno ga ipak treba provjeriti i držati pod nadzorom njegovo disanje radi prevencije od SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti, od kojeg samo u zapadnoj Europi godišnje umire 8000 novorođenčadi mlađe od godinu dana.

Uzrok: Sindrom iznenadne dojenačke smrti još uvijek nije u potpunosti medicinski objašnjen iako postoji nekoliko različitih teorija o tome što taj sindrom može uzrokovati. Ne može se predvidjeti, a u 99 posto slučajeva pogađa zdravu novorođenčad. No kako istodobno paziti na djetetovo disanje i spavati?

Što učiniti? Iznenadnu i neočekivanu smrt djeteta tijekom spavanja moguće je prevenirati kontrolom položaja u kojem spava (a to treba biti položaj na leđima) i monitoringom ritma bebinog disanja posebnim uređajem koji alarmira svaki otklon od uobičajenog disanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ČISTO DA SE ZNA: Saznajte koji je horoskopski znak NAJBOLJI, a koji NAJGORI ispod čaršafa!

Pročitaj →

Na njih se NIKAD NE ZABORAVLJA: Kada jednom zavolite ovaj znak, ne možete da ga izbacite iz glave

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Internet statistike Ženske

Pročitaj →

Žene u četrdesetim godinama sve češće pate od istog poremećaja

Pročitaj →

Ovo voće vam pomaže kod oboljenja pluća

Pročitaj →

Ovih 8 STVARI SVAKA MODERNA ŽENA MORA DA IMA OVE JESENI

Pročitaj →

Srećno detinjstvo stvara decu bez ambicija

Pročitaj →

Vaša stopala će biti kao bebina Domaći piling od sode bikarbone

Pročitaj →

Ove jeseni i zime nosimo somot od glave do pete Vindtiž materijal broj 1

Pročitaj →

Valerijana – Ljekovita svojstva biljke

Pročitaj →

Pet načina da osvježite dnevnu sobu šik detaljima

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.