Kad je vasa beba spremna sjesti?

Stručnjaci sada kaži da je beba u stanju sjedjeti onda kada se bude mogla sama uspraviti i sjesti…

Beba je sposobna sjediti sa šest mjeseci, podatak je koji se najčešće može naći u literaturi. Međutim, nova istraživanja pokazuju da je to potpuno netačno. Naime, stručnjaci tvrde da nijedna beba nije sposobna sjedjeti samostalno u šestom mjesecu života.

Iako mnogi roditelji tvrde da im pedijatri savjetuju da nakon pregleda kukova sjedenje nije opasno, stručnjaci tvrde da to nije jedini preduslov. Bebi treba dozvoliti da podiže noge iznad tijela jer na taj način jača kičmu, dok sjedenje u uzrastu od šest mjeseci može dovesti do trajnih deformiteta kičme, jer stub još nije sposoban izdržati uspravan položaj.

Prerano sjedenje pritišće slabinski dio kičmenog stuba i smanjuje međupršljenski prostor. Zato bebi treba dozvoliti da neometano podizanjem nogu jača mišiće koji su potrebni za sjedenje, a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub.

U osmom i devetom mjesecu beba se okreće na oba boka, hvata predmete jednom rukom i tako se priprema za sjedenje i tek krajem devetog mjeseca može se uspraviti u bočni sjedeći položaj, s osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sjedeći položaj.

Stručnjaci sada kažu da je beba u stanju sjedjeti onda kada se bude mogla sama uspraviti i sjesti. Stručnjaci tvrde da prerano sjedenje, osim oštećenja kičme, može dovesti i do zaostajanja u fizičkom i motornom razvoju.

Povišen tonus mišića roditelji često tumače kao napredan, ali on može značiti i da beba ima problema, pa ako se vaše dijete u prvih nekoliko mjeseci pokušava podići naprijed i zauzeti sjedeći položaj, obratite se fizijatru.

Ukoliko beba ne razvije dobru motoriku, naročito šake, može imati problema i s govorom, piše Avaz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.