ishrana Idealna za tinejdžere

Malo-malo pa čujete: „U tvojim godinama treba da jedeš ovo“, „U tvojim godinama ne treba da jedeš ono“, popriličnu gomilu saveta u vezi sa ovom ili onom namirnicom. Ono što retko čujete jeste konkretan predlog kako bi trebalo da izgleda vaš jelovnik – kakvi bi trebalo da vam budu doručak, ručak i večera, pa da sadrže sve te silne hranljive sastojke koje bi trebalo da unesete, a da nemaju ono štetno što ne bi valjalo da jedete. Evo jednog takvog jelovnika. Dajemo vam uputstva šta otprilike treba da se nađe u doručku, ručku ili večeri, pa možete da iskombinujete da ne biste stalno jeli jedno te isto.
Doručak: dobri su crni ili polucrni hleb ili pecivo, može i sa dodatkom mekinja. Žitarice kao „musli“ (jer ih tako kombinujete nekoliko, a sve su korisne) u voćnom soku, mleku ili jogurtu. Može i kornfleks kombinovan sa suvim voćem, jednom bananom, kašikom pšeničnih klica i mlekom od soje. Jabuka je korisna pre ili posle obroka – dobro se kombinuje sa ostalim namirnicama, hranljiva je i lako se vari. Super su i sveže voće i voćni sokovi (sokove ne treba dodatno zaslađivati šećerom).
Ručak: što raznovrsniji, pošto vam je to najveći obrok u toku dana. Dobra je sveža salata od obojenog povrća (što šarenije, to bolje – paradajz, crvena paprika, cvekla, šargarepa), a dobri su i kupus i zelena salata. Prijaće vam, naročito po ovom hladnom vremenu, i supa ili čorba od raznog povrća. Potrebni su vam i belančevine i energija – prvo ćete najbolje dobiti od posnog mesa, ribe ili soje, a drugo od suvog povrća, sočiva ili krompira.
Večera: ne treba da vas optereti, jer ćete onda loše spavati, ali ne treba ni da idete u krevet gladni, jer ćete se u toku noći buditi od gladi i ujutro ustati malaksali. Možete koristiti mleko i mlečne proizvode, jaja ili čorbu od povrća.
Prijatno!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

DNEVNI HOROSKOP ZA 23. JANUAR 2021

Pročitaj →

Mama će biti uz vas čak i kada umre, taj savez je jači i od smrti

Pročitaj →

Bolna ispovest mlade glumice

Pročitaj →

Suve smokve i jabukovo sirće za smanjenje masnoće u krvi

Pročitaj →

Crna gužvana eko-koža kao lajtomotiv nove LINK kolekcije

Pročitaj →

Da li bi meni moje dete reklo?

Pročitaj →

Med u službi zdravlja i ljepote lica

Pročitaj →

Jelena Govedarica podržala projekt “Vjenčanica kroz istoriju”

Pročitaj →

Ovako je Adelisa čestitala suprugu Halidu 60. rođendan

Pročitaj →

MIA BORISAVLJEVIĆ OGORČENA ZBOG ALEKSIĆA

Pročitaj →

Ženstvena i profinjena Petar Pan kragna

Pročitaj →

Sveti bosiljak kralj biljaka

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.