Imunitet na grip saveznik u borbi protiv korone

Stanovnicima Srpske ove sezone na raspolaganju će biti 25.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, što je za 7.000 više nego lani, a s obzirom na to da će taj virus cirkulisati paralelno sa koronom, epidemiolozi naglašavaju da je veoma važno da se građani vakcinišu na vrijeme i stvore imunitet.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić navodi za „Glas Srpske“ da je vakcinacija protiv gripa jedna od najvažnijih mjera za sprečavanje obolijevanja od ove bolesti, te da je posebno važna za visokorizične grupe i lica starija od 65 godina, koji su najosjetljiviji i imaju teže posljedice nakon što se zaraze.

„Zbog epidemije virusa korona ove godine je veoma važno da se stanovništvo vakciniše u optimalno vrijeme, odnosno prije pojave cirkulacije virusa koji izaziva grip, kako bi se blagovremeno stvorio imuni odgovor i zaštita od ove bolesti“, navela je Jandrićeva.

Zbog svega toga Institut ove godine u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Fondom zdravstvenog osiguranja nabavlja 20.000 doza vakcina koje su besplatne za najrizičnije kategorije. Prema podacima Instituta, ove sezone biće nabavljeno 5.000 doza više nego lani. Osim vakcina namijenjenih rizičnim kategorijama koje su besplatne za pacijente, Institut će za ovu sezonu nabaviti i 5.000 doza komercijalne vakcine, što je za 2.000 više u odnosu na prošlu godinu, a namijenjene su svima koji žele da se vakcinišu uz određenu nadoknadu.

Epidemiolozi su ranije kazali da će vakcine protiv sezonskog gripa biti dostupne od oktobra, naglašavajući da jedna osoba istovremeno može da bude inficirana i virusom gripa i koronom. U domovima zdravlja ističu da očekuju veće interesovanje građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa s obzirom na epidemiološku situaciju i neizvjesnu jesen.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja „Sveti Pantelejmon“ Vladimir Bibić kaže za „Glas Srpske“ da će tražiti veće količine vakcine.

„Zbog pandemije virusa korona interesovanje građana za vakcinaciju je veće nego prethodnih godina. Osim toga, imamo veoma dobru saradnju sa domaćim privrednicima, koji plaćaju vakcinaciju za svoje radnike koji žele da se vakcinišu“, istakao je Bibić.

I direktorica prnjavorskog Doma zdravlja Svjetlana Malić rekla je da očekuje znatno veću zainteresovanost za vakcinaciju.

„Planirali smo duplo veće količine vakcine u odnosu na prethodne godine. S obzirom na predviđanja da će doći do preklapanja sezonskog gripa i korone, smatram da će nam biti potrebno više doza“, kazala je Malićeva.

Nabavku veće količine vakcina pozdravljaju i u udruženjima koja okupljaju rizične kategorije stanovništva.

„Mi dijabetičari spadamo u tu rizičnu kategoriju stanovništva i smatram da treba da se vakcinišemo, ja se vakcinišem svake godine. Za svaku je pohvalu to što će ove godine biti na raspolaganju više doza nego lani“, rekao je Vedran Puzović, predsjednik banjalučkog Udruženja “DIABET No 1”.

„Kovid 19“
U Institutu za javno zdravstvo navode da su dostavili Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Plan vakcinacije protiv “kovida 19” u Srpskoj. Ranije je najavljeno da Srpska planira da nabavi milion ruskih vakcina protiv korone, a koje bi već početkom iduće godine mogle biti dostupne građanima RS.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ČISTO DA SE ZNA: Saznajte koji je horoskopski znak NAJBOLJI, a koji NAJGORI ispod čaršafa!

Pročitaj →

Na njih se NIKAD NE ZABORAVLJA: Kada jednom zavolite ovaj znak, ne možete da ga izbacite iz glave

Pročitaj →

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. OKTOBAR 2020

Pročitaj →

Internet statistike Ženske

Pročitaj →

Žene u četrdesetim godinama sve češće pate od istog poremećaja

Pročitaj →

Ovo voće vam pomaže kod oboljenja pluća

Pročitaj →

Ovih 8 STVARI SVAKA MODERNA ŽENA MORA DA IMA OVE JESENI

Pročitaj →

Srećno detinjstvo stvara decu bez ambicija

Pročitaj →

Vaša stopala će biti kao bebina Domaći piling od sode bikarbone

Pročitaj →

Ove jeseni i zime nosimo somot od glave do pete Vindtiž materijal broj 1

Pročitaj →

Valerijana – Ljekovita svojstva biljke

Pročitaj →

Pet načina da osvježite dnevnu sobu šik detaljima

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.