Hrono ishrana : faza restrikcija – iskustva

Sada već čuveni način ishrane, takozvana hrononutricija, odnosno hrono ishrana je ušao na velika vrata i kod mnogih, uglavnom pripadnica nežnijeg pola u našoj zemlji. Čini se da su retke osobe koje nisu čule za ovaj način ishrane, koji umnogome, barem kako pokazuju iskustva, pomaže smanjenju kilograma.

Ukratko rečeno, hrono ishrana podrazumeva specifičan način ishrane, u smislu da se određene namirnice, odnosno vrsta hrane mogu unositi u određeno doba dana. Takođe, postoje mnogi sajtovi koji su posvećeni samo smišljanju novih recepata za takozvane hrono hlebove i hrono slatkiše, uzevši u obzir da su uglavnom svi sastojci koje koristimo za izradu hlebova i slatkiša praktično nepoželjni u ovom režimu ishrane.

Hrono ishrana restrikcija
A kako gotovo uvek ima ono ” ali “, tako i u ovom načinu ishrane ono postoji, a odnosi se na takozvanu fazu restrikcije, pa se često može čuti i termin hrono ishrana restrikcija. U principu, ovo je samo početak puta u prihvatanju svih pravila hrono ishrane i, kao i sama hrononutricija, tako i restrikcija ima određena pravila koja se poštuju ukoliko zaista želite da izgubite višak kilograma, te svoju liniju dovedete do savršenstva.

Dakle, ako odlučite da promenite svoj način ishrane i pređete na hrono ishranu, najpre morate proći kroz takozvanu fazu restrikcije.

Hrono ishrana za mršavljenje
Mada se najčešće pominje hrono ishrana za mršavljenje, iskustva osoba koja su prešla na ovaj princip ishrane pokazuju da se njena primena ne odražava samo na gubitak kilograma, već i na poboljšanje stanja čitavog organizma, upravo zato što je usklađena se njegovim prirodnim ritmom.

Hrono ishrana faza restrikcija
Čuvena restrikcija je zapravo, kao što smo već pomenuli prva faza u prihvatanju načela hrono ishrane uopšte. Imajte na umu da hrono ishrana faza restrikcija traje sve dok se ne postigne težina koju smatrate da treba da imate, a period trajanja ove faze je najmanje 30 dana. Naravno, to podrazumeva da se u potpunosti pridržavate pravila koja propisuje faza restrikcija.

A ta pravila zvuče otprilike ovako : mleko je zabranjeno, od alkohola je dozvoljeno samo crno vino i to u količini od 4 decilitra za celu nedelju, dozvoljeno je najviše dve kafe tokom jednog dana i to ako baš ne možete da je ne popijete. Kafa se sme piti samo nakon prvog i drugog glavnog obroka, odnosno nakon doručka i ručka.
Zatim, čim ustanete treba da popijete toplu limunadu, bez šećera ili blagi biljni čaj po izboru.

Zanimljivo je da hrono ishrana faza restrikcija zabranjuje i voće, ali i užinu. A iako je zvanično pravilo hrononutricije da se uzimaju obroci na 3 do 4 sata, u ovoj fazi je to vreme pomereno na čak 5, odnosno 6 sati maksimalno koliko treba da prođe između dva obroka.

Takođe, neophodno je da pripremite ili kupite neki od hrono hlebova, jer je ovaj obični, da tako kažemo u fazi restrikcije zabranjen.

Za doručak se, dakle jede hrono hleb, ali ne i pahuljice, te se ne dozvoljava mešanje jaja i mlečnih proizvoda ili samo mlečnh proizvoda koji su različiti. Međutim, dozvoljeno je mešati dve vrste proteina – one iz jaja i one iz mesa, kao i one iz mesa i one iz mleka. Dozvoljeno je jesti i određene mesne prerađevine poput pečenice, pršute, ali i pilećih prsa i stišljene šunke, kao i slaninu, ali i čvarke, i to u manjoj količini.

Mladi sir i kiselo mleko se mogu jesti najviše 3 do 4 puta nedeljno, a baš ako imate želju, ali je preporučljivije da to bude što ređe. Možete jesti pavlaku i kajmak, dok je unošenje jogurta u hrono ishrani faza restrikcija apsolutno zabranjeno.

Posebno je zanimljivo što se preporučuje unositi puter, ali za razliku od ostalih mlečnih proizvoda, on se sme mešati.
Kao i u uobičajenim pravilima hrononutricije, tako i u ovoj fazi važi da doručak treba da bude najobimniji obrok, koji je ujedno i najkaloričniji, stim što je neophodno da se poštuju navedena pravila.

Za ručak je dozvoljeno jesti meso, ribu ili pečurke i svo povrće osim onoga koje važi za skrobno – soja, sočivo, pasulj, pirinač, krompir, grašak i boranija. Ne jesti hleb niti bilo kakva testa i testenine, a salata se začinjava samo limunovim sokom, solju i maslinovim uljem. Takođe, preporučuje se ne kuvati povrće mnogo i ne jesti ga u velikoj količini za ovaj obrok, jer bi svakako trebalo da umesete dovoljnu količinu mesa, ribe ili pečuraka. Jedina povrća koja su dozvoljena, čak i u većoj količini su, recimo kupus, karfiol, kelj, brokoli i slična.

I na kraju, večera kao poslednji obrok u fazi restrikcije podrazumeva da se jede meso, ali ona posnija mesa poput piletine ili ćuretine. Ako želite, za ovaj obrok možete jesti i nemasnu ribu, a u kombinaciji sa povrćem bele ili zelene boje i, naravno salatama koje su začinjene na isti način kao i za ručak, to jest solju, limunovim sokom i hladno ceđenim maslinovim uljem.

Hrono ishrana iskustva
Ako pitate onoga ko je uspeo da skine višak kilograma pomoću ovog režima ishrane, on će vam sigurno reći da su njegova iskustva pozitivna i da je prezadovoljan efektom koji je postigao pomoću hrono ishrane. Ali, kao i uvek postoje i oni koji smatraju da je to čista glupost i da je nemoguće da uspeju da smršaju ako se pridržavaju ovih, ne tako komplikovanih pravila.

Nije na nama da vas ubeđujemo da su iskustva vezana za hrono ishranu u većem procentu pozitivna , već samo želimo da ukažemo na to da je primena ovakvog režima ishrane mnogima iz korena promenila, ne baš dobre navike u ishrani koje su ” negovali ” godinama.

Ali, da ne bi bilo posle pročitala sam to i to, predlažemo vam da i vi isprobate hrono ishranu faza restrikcija, pa da nam javite svoja iskustva.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.