Hrono dijeta dozvoljene i zabranjene namirnice u restriktivnom periodu

Hrono dijeta je pravi hit u celom svetu i mnogi su poludeli za njom.Iako je veoma efiksna gotovo većina zainteresovanih se ne snalazi najbolje sa primenom pravila hrono ishrane, posebno u periodu restrikcije.Na ovoj stranici saznajte osnovna pravila i pogledajte spisak namirnica koje su dozvoljene i zabranjene tokom restriktivne faze…

Pravila za izbor namirnica u periodu restrikcije

  • Kupovni suhomesnati proizvodi veoma često u svom sastavu sadrže šećer. Ukoliko ste u prilici, opredelite se za proverene domaće proizvode. U jednom obroku nije dozvoljeno kombinovati više vrsta mesa.
  • Posebno povedite računa prilikom kupovine gotove smese od mlevenog mesa, poput ćevapa, pljeskavica i kobasica.
  • Na nedeljnom nivou dozvoljeno je konzumirati 14 jaja. Ukoliko imate povišen holesterol, smanjite unos žumanaca.
  • Celer, šargarepu i cveklu možete jesti samo u presnom stanju. Termičkom obradom ove vrste povrća povećava se njihov glikemijski indeks.
  • Kafa je dozvoljena 15 minuta nakon doručka i 15 minuta posle ručka. Celodnevno ispijanje kafe nikako nije po principima hronoishrane.
  • Nije poželjno da se avokado konzumira za večeru budući da sadrži veliki procenat masnoća.
  • Puter možete jesti za doručak u umerenim količinama – po 25 g tri puta nedeljno.
  • Crveno vino pije se 15 minuta posle mčka, i t samo 100 ml.
  • Spelta se ne preporučuje na samom početku restrikcije jer je po sastavu najsličnija pšenici.

Glikemijski indeks namirnica i hrono dijeta
Saznajte koje namirnice smete da jedete tokom restrikcije

Glikemijski indeks (GD predstavlja rangiranje namirnica koje sadrže ugljene hidrate prema brzini kojom raste nivo šećera u krvi u poređenju s čistom glukozom (kojoj je dodeljena vrednost glikemijskog indeksa 100). Glukoza iz hrane s niskim GI, kao što su sveže breskve i pasulj, vari se i apsorbuje u krvi sporije nego glukoza iz namirnica s visokim GI, poput punjenih bombona i belog hleba. Glikemijski učinak neke namirnice zavisi od proizvođača ili vrste, zemljišta gde se uzgaja određena kultura, zrelosti ploda, načina na koji je namirnica pripremljena, veličine porcije (kad je GI prilagođen uobičajenoj veličini porcije, to se naziva glikemijsko opterećenje, za šta koristimo oznaku GL kao i od drugih namirnica s kojima je konzumiramo. Uz to, dejstvo hrane na nivo glukoze u krvi zavisi i od satnice konzumiranja.

Šta utiče na GI

Glukoza iz hrane s niskim GI vari se i apsorbuje u krvi sporije nego glukoza iz namirnica s visokim GI, usled čega šećer u krvi raste sporije. Na vrednost GI utiče sastav zemljišta na kojem se biljna kultura uzgaja, dodaci koji se koriste u prehrani bilja, genetski inženjering, vrsta ugljenih hidrata koje sadrži, ali i način na koji je obrađena. Na primer, integralne žitarice vare se relativno teško, ali nakon mehaničke i termičke obrade (mlevenja, seckanja, pečenja…) postaju lako svarljive. Zbog toga beli hleb i hleb od fino mlevenih integralnih žitarica imaju visok GI, dok hleb od više vrsta žitarica ima srednji GI. Takođe, veoma su bitna i biljna vlakna. Ovi nutrijenti lako bubre i usporavaju prolazak hrane kroz probavni trakt. Zbog toga namirnice bogate vlaknima (poput ovsa, pasulja ili jabuka) imaju niži GI. Većina namirnica koje sadrže veći procenat ugljenih hidrata u svakodnevnoj ishrani ne konzumira se samostalno, već u sklopu međuobroka ili glavnih obroka, a to utiče na nivo šećera u krvi. Na primer, hleb se jede s maslacem ili nekim sirnim namazom, a krompir uglavnom s mesom i povrćem. Zastupljenost namirnica bogatih mastima i belančevinama dosta usporava varenje obroka i snižava ukupan glikemijski indeks.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.