Hipoglikemija, realan strah svakog dijabetičara

Potresla nas je priča o detetu koje je svoj život umalo izgubilo zbog jedne čokoladne bananice.

Potresla, a ujedno i naterala da razmišljamo o tome koliko su ljudi u Srbiji uopšte edukovani na temu dijabetesa, kao i svih komplikacija koje ova bolest nosi sa sobom.

Danas, kada gotovo svaka kuća ima bar po jednog dijabetičara, zvuči neverovatno činjenica da se neko drznuo da kaže kako ne zna kako izgleda hipoglikemija – stanje kog se svaka osoba koja pati od šećerne bolesti svakodnevno pribojava.

Jer, hipoglikemije dolaze iznenada. Medicinsko obrazloženje je da one nastaju usled slabijeg obroka, loše procene ubrizganog insulina ili pojačane fizičke aktivnosti koja je “pojela” svu glukozu iz mišića. Pa ipak, svaki dijabetičar će vam reći kako mu se ovo stanje takoreći prišunjalo i u momentima kada je bio sasvim sit i sedeo u svojoj udobnoj fotelji.

Simptomi hipoglikemije koje morate naučiti da prepoznate u što kraćem roku obuhvataju opštu slabost, pojačano znojenje, konfuziju u glavi. Obavezan je i jak osećaj gladi koji se može uporediti sa proždrljivošću (sklonite se s puta dijabetičaru koji je upao u hipoglikemiju jer i vas tada može pojesti). Nemogućnost da se završi misao i nesrećno sastavljanje nepovezanih rečenica su takođe neizostavni u ovim trenucima.

Prijatelj dečaka s početka naše priče je, u želji da pomogne svom drugu, uleteo u prodavnicu i ukrao bananicu. Ona, ipak, nije bila dovoljna da mališanu vrati nivo šećera u normalu. I ovo je večito pitanje: šta onda pojesti kako bi se brzo postigle normalne vrednosti šećera u krvi i izbegla hipoglikemijska koma koja može imati fatalan ishod?

Najefikasniji način za korigovanje hipoglikemije je korišćenje glukoznih, odnosno dekstroznih tableta, bombona ili rastvora koje možete nabaviti u svim apotekama. U poslednje vreme jako su popularni i gelovi koji se nanose na unutrašnjost obraza i koji efikasno pomažu kod onih koji nemaju dugačak dijabetičarski radni staž. Kod težih slučajeva, injekcija GlucaGen Hypokit-a predstavlja jedino rešenje.

Međutim, u slučaju da njih nemate pri ruci, prednost uvek dajte kristal šećeru (koji ćete polako otapati u ustima) a pokušajte da izbegnete kilo keksa, čokoladica i bombona (koje u tim momentima svakako izgledaju primamljivije). Još jedno od instant-rešenja je i flašica koka-kole koju bi svaki dijabetičar trebao da nosi sa sobom kada krene u šetnju.

I za kraj savet – kontrolišite svoj šećer što češće u toku dana, posebno ukoliko već imate istoriju kada je hipoglikemija u pitanju. Takođe, potrudite se da svoju boljku što bolje upoznate ne samo vi, već i svi oni sa kojima delite život.

Razgovarajte o svojim problemima, edukujte kako članove svoje porodice tako i svoju okolinu, i ne dozvolite da neznanje komplikuje ionako komplikovanu situaciju.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.