Hibiskus – lekovita biljka

Hibiskus nam je uglavnom poznat po svojim raskošnim cvetovima i kao sastojak čaja, ali se ne zna dovoljno o njegovim lekovitim svojstvima.
Hibiskus je žbunasta jednogodišnja biljka. U našim krajevima cveta u periodu od jula do septembra. Hibiskus se razmnožava na više načina: kalemljenjem, rezancima i sejanjem semena.
Delovi cveta koriste se za pravljenje popularnog pića u Egiptu koje se naziva karkade. Razni delovi biljke koriste se u pravljenju: džemova, začina, čajeva, supa i sosova. Cvetovi se koriste u farmaciji i kozmetici. Postoje neke vrste hibiskusa kod kojih se za jelo koriste nezreli plodovi.
Hibiskus deluje na povećanje apetita, a ima primenu i u lečenju prehlada, srčanih i nervnih oboljenja, bola i otoka (upala) u gornjem respiratornom traktu. Pomaže prilikom zadržavanja tečnosti u ogranizmu, stomačnih problema i poremećaja cirkulacije. Služi i kao blagi laksativ i diuretik.
U hrani i piću, hibiskus se koristi zbog mirisa, ukusa i boje. On poboljšava miris, ukus i izgled mnogih mešavina čajeva.
Kako funkcioniše?
Lekovita svojstva hibiskusa potiču od enzima, eteričnih ulja, vitamina C i flavonoida, pa on između ostalog deluje i kao antioksidans.
Voćne kiseline u hibiskusu mogu da deluju kao laksativ. Neki naučnici smatraju da drugi sastojci hibiskusa mogu da deluju na smanjenje krvnog pritiska, ublažavanje grčeva u stomaku, crevima i materici, kao i da mogu da deluju kao antibiotici, protiv bakterija i protiv glista.
Upotreba i lekovito dejstvo hibiskusa
Postoji nedovoljan broj dokaza da hibiskus pomaže prilikom problema sa povišenim holesterolom. Jedna starija studija pokazala je da jedan gram određenog ekstrakta lista hibiskusa dnevno povoljno deluje na nivo holesterola.
Istraživanja su pokazala da ljudi sa blago povišenim krvnim pritiskom koji piju tri puta dnevno određene vrste čaja od hibiskusa imaju niži krvni pritisak. Ovo istraživanje obećava, ali je nesigurno oslanjati se na čaj od hibiskusa za lečenje povišenog pritiska.
Pokazalo se da hibiskus povoljno deluje kada su u pitanju sledeće tegobe:

gubitak apetita
prehlade, kašalj, upala grla
konstipacija
stomačni problemi
zadržavanje tečnosti
srčana oboljenja
pad imuniteta
nervni poremećaji
površinske rane
nesanica
Ipak je potrebno više podataka da bi se hibiskus mogao smatrati lekom za ovakve probleme.
Neželjeni efekti i bezbednost korišćenja
Hibiskus se čini bezbednim za većinu ljudi, jer su neželjeni efekti hibiskusa za sada nepoznati.
Mere opreza i upozorenja
Hibiskus nije uvek bezbedno koristiti tokom trudnoće. Postoje slučajevi kada hibiskus utiče na izazivanje menstruacije, što može dovesti do spontanog pobačaja kod trudnica. S obzirom na to da nema dovoljno podataka o bezbednosti konsumiranja hibiskusa tokom dojenja, on se ne preporučuje.
Interakcija
Hibiskus može umanjiti dejstvo acetaminofena. Konsumiranje pića koje sadrže hibiskus pre upotrebe acetaminofena može da ubrza oslobađanje organizma od acetaminofena. Još uvek nije poznato da li to može izazvati ozbiljnije probleme.
Doziranje
Odgovarajuća doza zavisi od više faktora kao što su uzrast, zdravstveno stanje i drugi uslovi. Trenutno ne postoji dovoljno naučnih činjenica koje bi odredile tačnije doziranje hibiskusa. Postarajte se samo da pratite uputstva na preparatima ili da se konsultujete sa farmaceutom ili lekarom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

KRIVA JE KOSOVKA DEVOJČICA

Pročitaj →

ŽENA je kriva što je ćutala”

Pročitaj →

Najveće laži i dileme o kineskoj vakcini

Pročitaj →

Ovih 5 modnih trendova biće NEIZOSTAVNI u vašem ormaru i 2021.

Pročitaj →

Ovo su tri koraka kroz koje ćete naučiti decu da vam pokažu šta osećaju

Pročitaj →

Šminka u službi izbijeljivanja zuba

Pročitaj →

Ovo su najpopularniji trendovi ove zime

Pročitaj →

Lincura leci zeludac

Pročitaj →

Puklo rijaliti prijateljstvo Matore i Rialde

Pročitaj →

Nikolina Kovač se oporavlja od korone

Pročitaj →

Đuro i Bajaga poručuju “Nisi sama”

Pročitaj →

Romantičan i nežan dekor spavaće sobe

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.