Hanka Paldum

Hanka Paldum je poznata bosanskohercegovačka pevačica. Rođena je 28. aprila 1956. u Čajniču.

Počeci

Kada je imala sedam godina, sa porodicom se preselila u Sarajevo. U osnovnoj školi je često nastupala kao solista na školskim priredbama, pevajući sevdalinke. Sa 18 godina prijavila se i prošla na audiciji Radio Sarajeva, gde je napravila prve snimke. Pobeda na festivalu amatera pevača „Pevajmo danu mladosti“ donela joj je snimanje prve singl ploče.

Karijera

Veću pažnju javnosti privukla je pesmom „Voljela sam oči nevjerne“ koja je postala veliki hit u tadašnjoj Jugoslaviji. Nedugo nakon toga nastupila je na Ilidžanskom festivalu sa pjesmom „Ja te pjesmom zovem“ koju je posvetila svom dečku, Muradifu Brkiću koji se nalazio na odsluženju vojnog roka.

Godine 1976. udala se za Brkića, a zatim je kao gost nastupala na jugoslovenskoj turneji Mehe Puzića. Sa suprugom je osnovala diskografsku kuću „Sarajevo Disk“ za koju je snimala grupa „Vatreni poljubac“ i tada je upoznala vođu tog rok sastava Milića Vukašinovića. Nove standarde u folk muzici napravila je pesmom „Voljela sam, voljela“, koju je komponovao Vukašinović, spajajući dva različita muzička pravca – folk i rok. Pesma je postala ogroman hit, a ubrzo je izašao njen prvi album Čežnja. Muzičkim kritčarima je bilo neprihvatljivo ubacivanje rok elemenata u narodnu muziku, ali publici se album dopao i oborio sve rekorde prodavanosti, a mnoge pesme u folk-rok maniru privukle su i one koji nisu ranije slušali narodnu muziku. Pesma „Crne kose“ izdvaja se kao najveći hit sa tog albuma, a Hanka je dobila nagradu Oskar popularnosti za pevačicu godine. Prvi solistički koncert je održala u Beogradu, u Domu sindikata, odakle je krenula na veliku jugoslovensku turneju. Nastavila je saradnju sa Milićem Vukašinovićem koji je autor svih pesama na njenom drugom albumu Sanjam, koji se pojavio u prodaji sredinom 1982. godine. Album je prodat u tiražu preko milion i po primeraka, a najveći hit sa tog albuma postala je pesma „Ja te volim“. Usledila je turneja širom Jugoslavije i nastupi na festivalima „MESAM“ i „Ilidža“ i ponovo nagarada Oskar polularnosti, ovaj put za album godine.

Zadivljene njenim uspehom, muzičke produkcijske kuće su počele da se utrkuju za objavljivanje njenog novog albuma. Ona je prihvatila ponudu beogradske kuće Jugodisk, a za taj transfer iz jedne u drugu produkcijsku kuću je potpisala najveći estradni novčani ugovor u SFRJ. Jugodisk je izdao album Dobro došli prijatelji na kojem je ponovo kompletan autor muzike i teksta Milić Vukašinović. Usledio je nastup na MESAM-u sa pesmom „Pamtim još“ i album Tebi ljubavi. Sa novim album išao je i novi imidž koji je dosta podsećao na Kim Vajld.

Godine 1984. počela je saradnju sa orkestrom Južni vetar i snimila album Nema kajanja na kojem je dominirao čist folk zvuk uz harmoniku kao glavni muzički instrument. Kompozitor većine pesama je Miodrag Ilić. Saradnju sa Milićem Vukašinovićem je obnovila 1986. godine kada je odnela pobedu na festivalu Vogošća sa pesmom „Bolno srce“ i izdala istoimeni album. Na tom albumu uvrstila je sevdalinku „Sjećaš li se djevo bajna“ uz pratnju poznatog harmonikaša Milorada Todorovića. Usledili su manje uspešni albumi Gdje si dušo i Kani suzo izdajice.

Nastupom na MESAM-u 1990. godine najavila je novi album Vjetrovi tuge koji je izašao za Diskoton, sa kojeg se izdvojila istoimena numera kao i pesma „Sa, Sa, Sarajevo“. TV Sarajevo je snimilo muzičke spotove za sve pesme sa tog albuma. 1991. godine je dobila poziv od reditelja Benjamina Filipovića da se pojavi u filmu „Praznik u Sarajevu“.

U aprilu 1992. godine u Sarajevu pojavila se pred skupštinom na građanskom protestu protiv rata. Ratne godine provela je u opkoljenom Sarajevu, a 1993. bila je u žiriju izbora za mis opkoljenog Sarajeva. Po završetku rata, 1996. godine održala je solistički koncert u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Dvadesetogodišnjicu svog rada obeležila je 1999. nizom koncerata u dvorani „Bosanskog kulturnog centra“ u Sarajevu, a iste te godine je izdala album Nek’ je od srca na kojem su autori pesama Hari Varešanović, Alka Vuica, Amir Kazić Leo i drugi. Najveći hitovi sa tog albuma su pesme „Svaka rijeka moru stići će“ i „Crni snijeg“, duet sa Harijem Varešanovićem.

Album Džanum je izašao 2001. godine, a objavila ga je i za područje Srbije. Godine 2003. je izašao album S kim si takav si, a 2004. je dobila Zahvalnicu grada Sarajeva za lično zalaganje i doprinos u oblasti kulture grada. U novembru iste godine je održala solistički koncert u sarajevskoj Zetri. Krajem 2006. objavila je album Žena kao žena na kojem se može uočiti dosta gitarskih elemenata. Jedan od autora na tom albumu je i Milić Vukašinović.

Festivali

1974. Ilidža – Vrbas
1975. Ilidža – Ja te pjesmom zovem
1975. Jugoslovenski festival Pariz – Još te volim
1977. Ilidža – Sve je prošlo kao pjesma
1979. Ilidža – Odreću se i srebra i zlata
1981. Ilidža – Čežnja
1984. MESAM – Pamtim još
1986. Vogošća – Bolno srce
1988. Vogošća – Da sam te manje voljela
1989. Vogošća – Kani suzo izdajice
1990. Vogošća – Vjetrovi tuge

Zanimljivosti

Hanka Paldum je snimila je mnoštvo pesama za arhiv Radio Sarajeva, od kojih je najpoznatija njena interpretacija pesme „Stade se cvijeće rosom kititi“. Ona se u Bosni i Hecegovini danas smatra kraljicom sevdaha. Veliki je prijatelj bila sa pokojnim Mehom Puzićem, sa kojim je i snimila poznatu duetsku pesmu „Hajde dušo da ašikujemo“. Imala je kuću u Beogradu koju je prodala krajem 1990-tih. Godinama živi u svojoj kući koja se nalazi u samom centru Sarajeva, blizu Sarajevske pivare.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.