Gorocvet – Adonis vernalis

Od ranog proleća do kraja maja pašnjake i livade svojom predivnom žutom bojom ukrašava višegodišnja zeljasta biljka gorocvet (Adonis vernalis). Latinsko ime je dobila po lepom lovcu Adonisu iz grčke mitologije, dok vernalis otkriva da cveta u rano proleće, pa ga smatraju vesnikom ovog godišnjeg doba. Zovu ga i gospina vlas ili zečji mak, izuzetno je lekovita biljka i zaštićena u mnogim zemljama Evrope, pa i kod nas od 1978. godine. Kod nas gorocvet poput tepiha ukrašava Deliblatsku peščaru, obronke Fruške gore i ostale delove Vojvodine, a u rasprostranjen je i u okolini Niša i Kragujevca kao i na Kosovu i Metohiji. Raste širom Evrope, u evropskom delu Rusije i zapadnoj Aziji, severnom Kavkazu i jugozapadnom Sibiru, Ukrajini, Krimu. Za lekovite svrhe i preparate se sakuplja nadzemni deo biljke u vreme cvetanja. Ubrane stabljike sa listovima i cvetovima treba što pre osušiti u hladu, na promaji ili u sušari da bi se što više sačuvali delotvorni sastojci. Precvetali gorocvet je manje lekovit. Prilikom branja treba voditi računa da bude manje plodova.

Lekovite sastojke sadrži i koren koji se takođe sakuplja u proleće, mada je bolje u jesen jer tada ima najviše aktivnih materija. Izvađeni koren se prvo opere i odmah osuši, na isti način kao nadzemni deo.

Biljka sadrži kardiotonične glikozide, među kojima izuzetno važne adonitoksozid i cimarin, kao i saponine, flavonoide, kumarin, fitosterin. Upravo je i proređena i zakonom zaštićena zbog ovih sastojaka, jer se koristi za proizvodnju lekova protiv srčanih obolenja. Sastojci osušenog gorocveta su izuzetno sredstvo za jačanje oslabljenog srčanog mišića. Osim što obnavljaju izgubljenu snagu srca, poboljšavaju i krvotok, deluju kod srčanih edema i podstiču mokrenje. Deluje brzo i kratkotrajno, nema kumulativno dejstvo i ne stvara naviku. Veoma je efikasan i kao sedativ, a koristi se kod neurovegetativnih smetnji, nesanice i epilepsije.

Deluje i na bazedovljevu bolest, a u homeopatiji se upotrebljava za lečenje hipertireoze, zapalenja pluća, angine pektoris, reume.

Kao kardiotonik se uzima u vidu tinkture, praška ili u kombinaciji sa drugim kardiotonicima u obliku kapi ili dražeja. Poznavaoci tvrde da se pokazao delotvornim kod lakih do srednje teških dekompenzacija srca i drugih funkcionalnih srčanih tegoba.

LEP I OTROVAN
Preparati od gorocveta mogu da se nabave u apotekama i treba ih uzimati samo po preporuci stručnjaka, jer predoziranje ili nepravilna upotreba mogu da budu štetni pošto je gorocvet, uprkos svojoj lepoti i otrovan.

Kod tinkture se preporučuje 20 do 30 kapi u malo vode, tri puta dnevno pre jela. Kod upotrebe praška se tri puta dnevno rastopi po jedan prašak u malo voćnog soka i popije pre jela. Zbog toksičnosti, nikako ga ne treba uzimati u biljnim smešama.
(Novosti)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.