Glog – lekovitost i recepti

Drvo gloga je poznato u narodu od davnina kao „sredstvo“ kojim se „rasteruju vampiri“, ali je takođe značajno njegovo lekovito dejstvo u fitoterapiji.

Koje vrste gloga postoje i kakve su njegove osnovne odlike
Pre svega je važno napomenuti da je glog žbunasto drvo koje raste svuda, po pravilu na ivicama šuma i pored puteva, te se dugo smatralo otrovnom biljkom.

Inače samo drvo ove biljke ima veoma karakterističan miris koji podseća na med, te jarko crvene plodove koji se beru sasvim zreli krajem letnjih meseci.

Zanimljivost je da glog kao biljka ima čak 28 različitih vrsta, ali su u narodnoj medicini kao lek najpoznatiji crni, crveni i beli glog.

Međutim, kada se pominje ova biljna vrsta, misli se sa aspekta lekovitosti pre svega na crveni glog (latinski Crataegus oxyachanta).

Ništa manje značajan nije u alternativnoj medicini ni beli glog (latinski Crataegus monogyna), koji u sebi sadrži brojne lekovite materije bitne za zdravlje.

Delovi koji su lekoviti jesu plod, cvetovi i listovi, a važan je i sam period berbe određenih delova ove biljke iz porodice ruža (latinski Rosaceae).

Naime, važno je da se listovi beru nakon cvetanja biljke, obično u proleće, kada se vrši berba i samih cvetova.

Sa druge strane plodovi gloga se ubiraju kada su potpuno zreli, obično krajem leta, i koriste se bez peteljki za pripremu čajeva i drugih lekovitih tvari za organizam.

Materije koje sadrži glog i koje su od značaja za lekovita svojstva biljke
Najpoznatije supstance koje se nalaze u sastavu gloga, odnosno njegovih pobrojanih lekovitih delova su flavonoidi i procijanidini.

Upravo zahvaljujući pomenutim supstancama, on je od izuzetnog značaja za zdravlje srca i krvnih sudova, te za regulisanje krvnog pritiska što je i dokazala i nauka.

Pored svega toga, on je važan za smanjivanje nivoa lošeg holesterola u krvi, čime ona i indirektno prevenira proces ateroskleroze krvnih sudova.

Plod, cvet i listovi se upotrebljavaju za prevenciju srčanih oboljenja, kao i za poboljšanje cirkulacije krvi, a kod starijih osoba pomaže „obnavljaju“ funkcije srčanog mišića.

Studije su pokazale da glog ima efekat na koronarne krvne sudove, koji direktno „hrane srčani mišić“ i tako se sprečava rizik od infarkta.

Pored već navedenog efekta, ova „najlekovitija biljka sveta“, značajna je i za brzo obnavljanje vezivnog tkiva, jer ima svojstvo da regeneriše kolagena vlakna.

Preporučuje se za osobe koje imaju probleme sa reumatskim oboljenjima, i to pre svega sa artritisom, glog je značajan za očuvanje funkcije zglobova.

Takođe je poznato da ima i važne efekte kod stanja anksioznosti, nesanice i nervoze, jer deuje blago sedativno i opuštajuće na CNS.

On je poznati prirodni antioksidans, što znači da štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala kiseonika i tako podiže imuni sistem.

Sve vrste gloga su veoma delotvorne kod žena koje imaju probleme sa menstrualnim ciklusom, jer ga i regulišu i ublažavaju menstrualne tegobe.

Naime, biljka ima takozvani kardiotonični efekat, te smanjuje grčenje mišića, pa kako deluje na srce, tako deluje i na mišiće materice i smanjuje bol.

U fitoterapiji je glog poznat i priznat kao sredstvo za izbacivanje peska iz bubrega i mokraćnih kanala, i smanjuje bol kod renalnih kolika.

Kako je napred navedeno, glog se smatra jednom od najzdravijih biljaka na svetu, pa je jasno da se upotrebljava za sprečavanje i/ili lečenje raznih bolesti.

Lekovitost gloga je priznata i od strane stručnjaka alternativne i klasične medicine, i njegova upotreba je najpoznatija kod:

sprečavanja infarkta miokarda i za obnavljanje srčanih ćelija;
preveniranja nastanka ateroskleroze i smanjenja elastičnosti krvnih sudova;
porasta nivoa lošeg holesterola i triglicerida u krvi;
prevencije i terapije sistemskih bolesti vezivnog tkiva i zapaljenskih reumatskih oboljenja (artritisi);
regulisanja povišenog arterijskog krvnog pritiska, jer ima efekat da „vraća“ elastičnost zidovima krvnih sudova;
prevencije i lečenja grčeva i bolova u mišićima;
lečenja bolnih, neredovnih i nepravilnih menstrualnih ciklusa kod žena;
poremećaja sa disanjem (dispnea), jer deluje umirujuće i smanjuje osećaj nedostatka vazduha;
nesanice, depresije, anksioznosti, nedostatka energije, vrtoglavice i tinitusa (zujanje u ušima);
problema sa viškom kilograma i sa edemima – jer uspešno odstranjuje višak tečnosti iz organizma;
kao vrlo efikasno sredstvo protiv celulita jer obnavlja kolagena i elastična vlakna;
oboljenja digestivnog trakta kakvi su malapsorpcija, loše varenje i bolest poznata kao ulcerozni kolitis.
Važna je napomena da uprkos svojoj lekovitosti, glog ne treba da koriste trudnice, dojilje i mala deca (mlađa od 12 godina), jer može biti nekih neželjenih efekata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.