Glog – čuvar vašeg srca

Ovaj grm, čuveni borac protiv vampira, spada među najbolje biljne lekove za jačanje srca, poboljšanje cirkulacije i snižavanje krvnog pritiska. Deluje smirujuće i otklanja posledice nagomilanog stresa.

Glog (Crataegus oxyacantha) nema dugu tradiciju u fitoterapiji. Travari ga koriste svega nekoliko vekova, što je u poređenju sa nekim drugim biljkama kao što su recimo kamilica ili ricinus, prava sitnica. Međutim, to nikako ne znači da glog nije veoma dragocen prirodni lek. Za pravljenje čajeva i lekovitih tinktura koriste se cvet, list i plod gloga. Cvet i list beru se od maja do juna, a gloginje, poznata sirotinjska hrana sakupljaju se u novembru. Ova biljka daje posebno dobre rezultate kada je u pitanju otklanjanje simptoma menadžerske bolesti. To je boljka onih koji svaki dan rade pod velikim stresom, koji svoje srce neprestano izlažu (nepotrebnim) uzbuđenjima, koji se nezdravo hrane, malo spavaju, mnogo viču, nemaju urednu stolicu, ne borave na čistom vazduhu i ne kreću se dovoljno. Ovakav tempo života pre ili kasnije dovede do srčanog i/ili moždanog udara, hipertenzije, loše cirkulacije i slabljenja memorije. Glog zahvaljujući svojim glikozidima procijanidima, flavonoidima, rutinu, taninu i vataminu C (kog ima u gloginjama) omogućava bolju prokrvljenost srca, snižava pritisak, smiruje aritmiju i pomaže onima koji pate od angine pektoris. Glog je i moćno biljno sredstvo za opuštanje i umirenje nervnog sistema, pa se u kombinaciji sa matičnjakom i valerijanom preporučuje protiv nesanice i nervoze. Biljni preparati koji sadrže glog, obično pomešan sa ginko bilobom, poboljšavaju pamćenje. Biljni lek koji se dobija kuvanjem gloginja u vodi (2 supene kašike kuvaju se u pola litra vode 3 minuta, stoji pola sata, pa se cedi) koristi se protiv simptoma menopauze, posebno preobilnog noćnog znojenja. Čaj od gloga treba piti dve nedelje pa napraviti par dana pauze. Priprema se jednostavno. Dve supene kašike osušenih listova i cvetova gloga prelijete sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

Čajna mešavina protiv povišenog pritiska:

Glog (Crataegus oxyacantha) 50g

Imela (Viscum album) 50g

Rusomača (Capsella burasa pastoris) 50g

Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti sa 500ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Piti tri nedelje pa napraviti pauzu sedam dana. Nakon tog vremena ceo tretman ponoviti.

Čajna mešavina protiv nesanice i nervoze:

Glog (Crataegus oxyacantha) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis) 100g

Mirođija (Anethum graveolens) 50g

Valerijana (Valeriana officinalis) 50g

Sve biljke pomešati pa dve kafene kašike smeše preliti sa 300ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti po želji zaslađeno medom.

Čajna mešavina protiv angine pektoris:

Glog (Crataegus oxyacantha) 50g

Koren angelike (Angelica arhangelica) 50g

Morač (Foeniculum vulgare) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis) 50g

Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti sa 600ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Piti tri nedelje pa napraviti pauzu sedam dana. Nakon tog vremena ceo tretman ponoviti.

Čajna mešavina za ljude koji previše izgaraju na poslu (burnout sindrom):

Glog (Crataegus oxyacantha) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis) 50g

Lavanda (Lavandula officinalis) 50g

Kantarion (Hypericum perforatum) 50g

Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeše preliti sa 600ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima. Piti tri nedelje pa napraviti pauzu sedam dana. Nakon tog vremena ceo tretman ponoviti.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.