Emina Jahović

Emina Jahović Sandal (Novi Pazar, 15. januar 1982) srpska je kantautorka, glumica i manekenka. Popularna je na celom Balkanu kao “Emina Jahović”, a u Turskoj i šire kao “Emina Sandal” ili “Emina Jahović Sandal”.

Emina Jahović je rođena u bošnjačkoj porodici u Novom Pazaru, tadašnjoj SFR Jugoslaviji (danas Srbija). Potiče iz lekarske porodice: otac Nusret Jahović je kardiotorakalni hirurg, a majka Senija Jahović pedijatar. Najmlađe je od troje dece u svojoj užoj porodici: ima stariju sestru Sabinu Jahović (dečja psihijatrica koja se obrazovala u Pragu; živi i radi u Beogradu) i starijeg brata Mirsada Jahovića Turkdžana (prvi turski košarkaš koji je zaigrao u NBA).

Obrazovanje

Sa navršenih sedam godina krenula je u novopazarsku Osnovnu školu “Meša Selimović” i bila je odlična učenica. U Srpskoj muzičkoj školi (danas Muzička škola “Mokranjac”) počela je da uzima časove gitare. Završila je osnovnu muzičku školu i nastupala u horu svog rodnog grada Pazara, a pored toga je bila učlanjena i u lokalne sekcije folklora. Po ugledu na starijeg brata Mirsada, u šestom razredu osnovne škole počela je da trenira košarku. Kada je imala 13 godina, otac Nusret joj je preminuo. Visoka, mršava i krhka trenirala je pune dve godine, a u jednom periodu života — u roku od samo četiri meseca porasla je čak 11 centimetara. Tada joj je njena majka Senija predložila da prekine sa košarkom.

Dok je išla u srednju školu, nastupala je u nekoliko pozorišnih ostvarenja, uključujući Sofoklovu slavnu Antigonu. Pevala je pesmu Ane Sofrenović Kaži zašto me ostavi u predstavi Galeb tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Slično tome, pošto su neke uloge zahtevale pevanje, Jahovićeva je shvatila da je to njena prava strast. Pre ovoga, poznato je da je uvek govorila kako želi da postane arhitekta.

Emina Jahović je završila menadžment na Univerzitetu Braće Karić “BK” u Beogradu (danas Univerzitet Alfa u Beogradu).

Brak i deca

Suprug Emine Jahović, poznati turski pop pevač Mustafa Sandal, upoznao je svog današnjeg bračnog druga jula 2004. godine u Mugli (Bodrum, Turska), verio je potom u Sankt Moricu, a velelepno venčanje organizovano je u Hotelu Otomana u Istanbulu (franc. Hôtel Les Ottomans à Istanbul), 13. januara 2008. godine. Iste godine, tačnije 8. avgusta 2008. godine, na svet carskim rezom dolazi Eminin i Mustafin stariji sin Jaman. Sandalovi 26. jula 2011. godine objavljuju da očekuju svoje drugo dete koje će da se rodi u zimu. Četiri godine kasnije, Emina i Mustafa Sandal po drugi put postaju roditelji, kada Jahovićeva 21. februara 2012. u američkoj bolnici u najvećem turskom gradu — takođe carskim rezom — rađa svog mlađeg sina, Javuza. Jaman i Javuz Sandal pričaju i turski i srpski jezik.

Zbog udaje, Jahovićeva 2012. godine dobija i tursko državljanstvo.

Zaova Emine Jahović, Dina Džanković, arhitekta je koja boravi u Istanbulu i dizanjnira enterijere, ali se bavi i modnim dizajnom. Poslednja je “kraljica lepote” koja je dobila titulu Mis Srbije i Crne Gore.

Karijera

Jahovićeva važi za jednu od najlepših pevačica iz Srbije, pa je često porede sa Penelope Kruz. Nadimci koje je dobijala uključuju: Balkanska vila, (Balkanska/Srpska) Pop diva, (Srpska/Neootomanska) diva, Pop princeza…

Sarađivala je sa bošnjačkim muzičarom Harijem Varešanovićem i sa njim putovala na turneje.

Učestvovala je na izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine za Pesmi Evrovizije 2002, pesmom U, la, la. 2003. godine pobedila je na festivalu Sunčane skale, pesmom Uzalud se budim. Iste godine je osvojila Zlatnu zvezdu na dodeli Oskara popularnosti u Sarajevu. Organizatori su je najavljivali i kao izvođača na Beoviziji 2007, ali je izostala sa konačnog spiska učesnika. Učestvovala je i na srpskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije 2010, pesmom Ti Kvariigro. Do sada je izdala pet muzičkih albuma.

Televizija

Emina Jahović se okušala i u ulozi glumice. Pojavila se u pilot epizodi turske TV serije Polje lala (tur. Lale Devri).

Snimila je i dve reklame za vodeći mobilni operator Turske baziran u Istanbulu — Turksel (tur. Turkcell), 2012. i 2013. godine. Bila je jedan od sudija u poznatom balkanskom muzičkom programu X Factor Adria.

Preuzeto sa biografija.org

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.