Dijeta deset posto za tri nedelje

S približavanjem leta mnoge žene uhvati panika na pomisao da će se uskoro morati skinuti u kupaće kostime, a nimalo im se ne sviđa izgled tela koje vide u ogledalu. Neke žele skinuti samo nekoliko kilograma, neke muči stomačić, ima i onih koje bi želele značajno promeniti fizionomiju, i to u što kraćem roku.

Verovatno bi kao traženje igle u plastu sena izgledalo traženje žene koja nikad u životu nije posegnula za nekom vrstom dijete, manje ili više uspešno, makar za neko vreme. Stručnjaci stalno upozoravaju kako zdravo mršavljenje podrazumeva trajnu promenu prehrambenih navika i fizičku aktivnost koja će pomoći postizanju i održavanju željene težine,i imati pozitivan efekat na telesno i psihičko zdravlje.

No, kad se u glavi upali ‘alarm’, skloni smo pridržavati se režima ishrane za koji verujemo da će u kratkom roku biti efikasan i pomoći ostvarenju kratkoročnog cilja. U tome svesrdno pomaže svakodnevno bombardovanje novim dijetama koje ‘garantuju’ upravo ono što u tom trenutku želimo. Ne treba sumnjati u to da će bilo koja dijeta rezultirati određenim smanjenjem težine, uvek je problem period nakon dijete kada vraćanje lošim prehrambenim navikama znači i vraćanje, pa i dodavanje kilograma, i tako se stalno vrtimo u začaranom krugu.

DIJETA DESET POSTO
Ovog proleća su mnoge žene posegnule za dijetom ‘deset posto’ tokom koje se (traje tri nedelje) može izgubiti otprilike deset posto postojeće težine.

Plan ishrane podeljen je po nedeljama, pa se tokom prve nedelje ne smeju mešati različite vrste hrane.

DIJETA DESET POSTO JELOVNIK
Prva nedelja na dijeti deset posto

1. dan dopuštene su sve vrste povrća koje se može jesti kuvano ili sirovo, mogu se praviti salate, dopuštena je i krompir-salata ili pasulj-salata, kao i variva. Povrće se može začiniti maslinovim uljem, minimalnom količinom soli te ostalim začinima.

2. dan dopuštene su sve vrste kuvanoga mesa, mogu se jesti naresci, viršle, kobasice, šunka, ali je važno da ništa nije pečeno na ulju.

3. dan na programu su pirinač i palenta sa vegetom, začinjeni maslinovim uljem.

4. je mlečni dan kada se mogu jesti sve vrste mlečnih proizvoda, poželjno sa manje masnoće, a ne smeju se konzumirati voćni jogurti.

5. dana na jelovniku su jaja (pečena, kuvana), može se koristiti maslinovo ulje i drugi začini.

6. dana jede se samo voće koje može biti sveže i kuvano, bez sokova, kompoti bez šećera, sušeno i koštunjavo voće u malim količinama.

7. dana jede se meso koje se može pripremiti na bilo koji način osim pohanja, a kao zamena za meso može se jesti riba.

Druga nedelja

U drugoj nedelji dijete deset posto mogu se mešati namirnice.

1. dana jedu se povrće i kuvano meso, ali ga se ne sme mešati s mahunarkama, pirinčem i krompirom, može se umesto mesa jesti riba, pohovano nije dopušteno.

2. dan je isti kao i prvi, meso i povrće.

3. dan jede se pirinač sa povrćem.

4. dan je mlečni dan, dopuštena je konzumacija svih vrsta mlečnih proizvoda uz prilog salata, voća i jaja.

5. dan jedu se jaja na sve načine s prilozima – salate, voće i jogurt.

6. dan je voćni, ali se ne sme ništa mešati sa voćem.

7. dan je opet mesni dan, prilog može biti povrće osim mahunarki, krompira i pirinča, hrana se ne sme pohati.

Treća nedelja

Režim ishrane u trećoj nedelji dijete deset posto je isti kao u prvoj, ne sme se koristiti masnoća i ulja u pripremi hrane, dopušteno je jedino maslinovo ulje.

Treba paziti da koriste minimalne količine soli, ostali začini su dozvoljeni, u pripremi hrane se ne sme koristiti zaprška, hleb je zabranjen. Tokom dijete može se piti nezaslađena kafa i čaj, te, naravno, obična voda. Mnogi koji su već isprobali ovu dijetu kažu kako je efikasna, nema osećaja gladi, mnogima ipak može predstavljati problem što nema hleba, testenine a slatkiši da se i ne spominju!

Dijeta deset posto se može ponoviti nakon dvadesetak dana pauze, ako se želi izgubiti još kilograma. Dakako, u celu priču treba uklopiti i fizičku aktivnost koja bi trebala postati svakodnevna navika.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.