Dete se postidi svojih roditelja

U ne baš tako malom broju situacija decu bude sramota od sopstvenih roditelja. Nekada se radi o stvarima na koje će ta mlada osoba s nedostatkom iskustva jednostavno morati da se navikne, da nauči da i to postoji u životu, ali ima i ponašanja roditelja koje nije baš najprijatnije, a roditelji uglavnom i ne budu svesni da time izazivaju stid kod svoje dece.
Ovde ne govorimo o tome da je neko kriminalac, narkoman, alkoholičar, da se nemoralno ponaša, pa ga se dete zbog toga stidi. Govorimo o znatno sitnijim stvarima, kada se roditelji komotno ponašaju, bez razmišljanja o tome kako to njihovo dete vidi, ili kada ni sami ne smatraju svoje ponašanje baš privlačnim, ali, eto, u sopstvenoj su kući, a nisu svesni toga da ih njihovo dete posmatra, i da ga je od njih blam.
Konkretni primeri? Recimo, dete gleda kako mama, jednom kad počne da jede, nije u stanju da prestane, i stidi se toga. Ili, roditelj nije baš alkoholičar, ali ipak relativno često popije toliko da popodne provede pijano hrčući. Mama koja se u kući, tokom vrućina, kreće u potkošulji toliko tankoj da joj se provide grudi, pa je dete sramota da pozove prijatelje. Ili, tata koji se po kući kreće u donjem vešu, povremeno mu provire testisi, i dete od sramote ne želi da zove prijatelje, da ne bi buljili u njegovog tatu. Ili, dete u domovima svojih prijatelja vidi da je sve čisto, a kod njega je prljavo. Ili, mame druge dece su lepe i doterane, a njegova mama je na roditeljski sastanak došla u ofucanoj odeći i s masnom kosom. Ili, roditelji koji pokušavaju da se ponašaju kao ortaci svojoj deci, oblače se kao tinejdžeri i (bezuspešno) pokušavaju da koriste žargon. Ili…
Naravno, ima i situacija na koje dete jednostavno mora da se navikne – recimo, njegovi roditelji su stariji nego roditelji njegovih vršnjaka, pa na roditeljskom sastanku vidi mlade i doterane ljude, dok su njegovi mama i tata već malo podgojeni, s borama i prosedom kosom, a nisu ni tako doterani. U takvim situacijama za dete je, na duže staze, dobro da nauči da su nečiji roditelji stariji, neki mlađi, ali da svi (osim ako se ne radi o patološkim slučajevima) vole svoju decu.
Međutim, treba imati na umu da postoje brojne situacije kada se ljudi ponašaju kao da ih niko ne gleda – šta, pa u svojoj su kući – ili prkose uvreženim pravilima jer ih smatraju sputavajućim i nebitnim, a postoje mala bića koja i te kako primećuju ono što oni rade. I nije im svejedno; sramota ih je. Ne kažemo da se u svemu treba povinovati dečijem sudu o tome šta je ispravno ponašanje, a šta nije, radi se o veoma mladim osobama koje o mnogo čemu nemaju dovoljno iskustva da bi sudila, ali bi ipak trebalo uzeti u obzir i kako će nešto izgledati vašem detetu, i kako će se to odraziti na njegov život i njegova osećanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Evo Kada je najbolje i najzdravije vreme da žena zatrudni

Pročitaj →

Snažne i nezavisne žene

Pročitaj →

Ovo je najstariji lek za bolesti koje muče mnoge od nas

Pročitaj →

Modni saveti za dame koje su prešle 40. godina

Pročitaj →

Kako da se izborite sa agresijom kod dečaka?

Pročitaj →

Noćna krema od kokosovog ulja

Pročitaj →

20 izvrsnih ženskih šalova sa resama koji će vas ugrejati ove jeseni

Pročitaj →

Vresak kao lek za kamen u bubregu

Pročitaj →

Ovo su detalji koji će osvježiti vaš dom

Pročitaj →

Evo čime se Šaban Šaulić uspješno bavio prije nego je postao pjevač!

Pročitaj →

BRED PIT PREKINUO VEZU SA UDATOM MANEKENKOM

Pročitaj →

Ovo su Pet razloga zašto biste ovu namirnicu trebali jesti svakog dana

Pročitaj →

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM 24/7

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA fiksna

0,79 EUR

ŠVAJCARSKA

0,5 CHF

AUSTRIJA

0,68 EUR

SRBIJA

36 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT Eronet

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.