Deset pitanja o njezi bebe

Koliko pranja, krema i kupanja je potrebno i od čega se može odustati? Deset učestalih pitanja na temu njega bebe i savjeti kako optimalno voditi brigu o djetetu.

1. Jesu li dodaci za kupanje potrebni bebama?
Najprije najvažnije: najbolje sredstvo za njegu bebe je topla voda. Zdrava bebina koža ne treba nikakve dodatke za kupanje jer sapuni i pjene za kupanje dodatno isušuju kožu. Ako djeca već imaju suhu kožu, moguće je vodi za kupanje dodati dvije do tri kapi ulja pšeničnih klica. Jednako su dobra i posebna ulja za kupanje. VAŽNO: pazite na sastav. Mnogi proizvodi sadrže formaldehid, sumnjive aromatične tvari, agresivne tenzide i emulgatore.

2. Je li površno pranje dovoljno?
Da, jer bebe nisu prljave. Dovoljno je da svoje dijete nježno izribate frotirskom krpicom za pranje tijela bez sapuna. Ako dijete ima suhu kožu, možete ga nakon kupanja namazati nekom neparfimiranom kremom za bebe.

3. Kako njegovati nadraženu bebinu guzu?
Najbolje bi bilo uopće ne dopustiti da se razvije pelenski osip, odnosno dermatitis izazvan pelenama. Često prematanje i temeljito čišćenje vodom pogoduju nadraženoj guzi. Najbolje je guzu ispirati pod mlazom vode. Ako ste na putu, praktične su vlažne maramice. Ako beba ima nadraženu guzu, trebali biste je češće puštati bez pelena, a nadražena mjesta njegovati nevenovom kremom. Pazite da se na rubu guze ne stvore mali crvenkasti čvorići. U tom slučaju može biti riječ o gljivičnoj infekciji kojoj jako pogoduje topla i vlažna okolina pelene. Potražite savjet liječnika.

4. Koliko dugo se beba smije kupati?
Budući da je bebina koža debljine jedne petine kože odrasle osobe, ona je jako osjetljiva. Stoga se vrijeme kupanja od deset do dvanaest minuta u prvoj godini života ne smije prekoračiti. Pritom voda ne smije biti toplija od 36 stupnjeva, a nije nužno kupati bebu češće od jednom do dvaput tjedno. Jer, to je vrijeme kada pupak treba zacijeliti. Prilikom kupanja beba bi mogla zaraditi infekciju. Mala djeca, starija od godinu dana, mogu u vodi ostati duže, a smiju čak i u klorirane bazene. No, ako djetetu zbog klora u vodi izbije iritacija ili ako ima posebno osjetljivu kožu – kao što je to slučaj sa neurodermitisom – sačekajte s bazenom dok dijete malo ne poraste.

5. Što se može napraviti protiv jakog prhutanja?
Debeli, ljepljivi sloj prhuta koji se kod mnogih beba stvori na koži glave mnogim majkama nije lijep. Ipak, razloga za brigu nema: perut ili tjemenica, kako se zove kod beba, posve je bezazlena i pojavljivat će se sve dok žlijezde lojnice pravilno rade. Ako ne želite pričekati, možete na zahvaćenu površinu kože nanijeti ulja za bebe ili maslinovo ulje, pričekati da djeluje jedan sat, a zatim češljem oprezno odstraniti slojeve. Nakon toga glavicu isperite mlakom vodom.

6.Zašto moja beba ima bubuljice?
Za to su krivi hormoni, i to majčini. Majčini hormoni tijekom trudnoće prelaze na bebu i sada se polako razgrađuju. Dok se to u potpunosti ne dogodi, stalno mogu nicati novi prištići. Protiv toga se ništa ne može napraviti, ne smije ih se niti istiskivati, nego jednostavno treba čekati dok se ne zaliječe.

7. Kako njegovati kosu bebe?
Bebe zapravo ne trebaju šampon. Njihova tanka kosa može se jednostavno oprati prilikom kupanja i njegovana je i čista sa ili bez uporabe sredstava za pranje kose. Tek kada kosa djeteta postane gušća, blagi šampon ima smisla. Dječji šampon je blaži i ugodniji za bebinu kožu od sredstava za pranje kose za odrasle.

8. Koliko topla bi trebala biti kupka?
Tijelo vašeg djeteta tek od druge godine života regulira toplinu putem kože. Stoga je važno da je bebi prilikom kupanja toplo kako se golo tjelešce ne bi pothladilo. Optimalna temperatura iznosi ugodnih 25 stupnjeva uz zatvoren prozor. Neka djeca također uživaju kada ih se nakon kupanja suši fenom. To u svakom slučaju isušuje kožu i treba se primjenjivati samo povremeno. I oprez: na vrućem zraku djeca se opuštaju i ispražnjavaju mjehur. Kako – a to je problem posebno kod dječaka – mlaz urina ne bi pogodio fen, tijekom sušenja donji dio tijela bebe prekrijte pelenom ili nekom malom maramicom.

9. Kako ću odrezati noktiće?
Bebe katkad imaju već oštre nokte kojima same sebi mogu nanijeti bolne i nelijepe ogrebotine. Mali, mekani nokti mogu se ukloniti posebnim, zaobljenim škarama za bebe. To najbolje funkcionira dok beba spava. Tamne rubove ni u kojem slučaju nemojte čistiti vrhom turpije. To može povrijediti mekani prostor ispod nokta.

10. Kako mogu njegovati uši i oči?
Ušna školjka može se nježno istrljati tankom papirnom maramicom ili rubom ručnika. Štapići za uho su nepotrebni. Ako se na očima nalaze naslage ili krastice, vatu možete zarolati palcem i kažiprstom tako da dobijete oblik štapića. Uronite ga u iskuhanu, hladnu vodu i time očistite naslage.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,05 EUR

MAKEDONIJA

35,4 MKD

CRNA GORA (fix)​

1,01 EUR

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.