Da li su dlačice jače i tamnije nakon brijanja?

Opštepoznata činjenica kaže: ukoliko se često briješ, dlačice će izrasti jače i tamnije. Ovu priču slušaju mladići, oduševljeni prvim brijanjem kojeg doživljavaju kao ulaznicu u svet odraslih. Isto slušaju i devojke, ukoliko često uklanjaju dlačice na nogama.

Nebrojeno su puta lekari i dermatolozi proučavali šta se zapravo događa sa dlačicama nakon brijanja – prvi put još davne 1928 godine. Bukvalno svi rezultati ukazuju kako je gore spomenuta činjenica običan mit: brzina rasta dlačica nema nikakve veze sa njihovim uklanjanjem.

Ali zašto je onda ovaj mit još uvek opšteprihvaćen? Jedan od razloga verovatno se tiče samih dlačica: najdeblje su pri dnu i stanjuju se kako se krećemo prema vrhu. Kad ih obrijemo, uklanjamo tanki, lagani deo. Ostane donji, debeli deo dlake koji se ističe tamnom bojom i oštar je na dodir.

Drugi je razlog pubertet. Dlačice su u početku nežnije i mekše, naročito na muškoj bradi. Vremenom zaista postaju jače, ali to isključivo zavisi od fluktuacija hormona i smiruje se zajedno sa prolaskom puberteta. Već u ranim dvadesetim godinama jačina i gustoća dlačica definisana je za ceo život.

Nadalje, tvrdnja kako nakon tretmana voskom dlačice rastu ređe i tanje takođe ne drži vodu. Vosak samo dublje zahvata dlačice, zbog čega im je potrebno više vremena da ponovo izrastu – nikakve druge razlike nema.

Ukoliko i dalje niste uvereni da je reč o mitu, razmislite o sledećem: muškarci i žene i po nekoliko puta nedeljno briju bradu, odnosno noge. Kada bi im dlačice zbog toga zaista bile jače i tamnije, ubrzo bi bili dlakavi kao gorile.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.