Da li kontracepcijske pilule ubijaju strast

Kontracepcijske pilule su možda podstakle seksualnu revoluciju ali nova istraživanja ukazuju da je pilula, ironično, uzrokovala i opadanje seksualne želje kod žena. Kondomi imaju sasvim suprotan efekt.

Kontracepcijske pilule imaju i niz neželjenih nuspojava poput gojenja, glavobolja, mučnina, promene raspoloženja ili razvoja tromba ali najnovije istraživanje ukazuje da milioni žena zbog njih gube i interes za seks.

Ispitivanje na više od 1.000 mladih žena na nemačkom univerzitetu Heidelberg pokazalo je da oralna kontracepcija kod žena dramatično smanjuje nivo seksualne želje i uzbuđenosti tokom seksualnog odnosa. I druge hormonalne metode imaju isti efekt.

Nakon 50-tak godina korišćenja danas ovu vrstu kontracepcije uzima 100 miliona žena širom sveta.

Istovremeno, ustanovljeno je da kondomi i druge metode zaštite putem fizičke barijere povećavaju uzbuđenost više nego seksualni odnos bez ikakve zaštite. Naučnici spekulišu da je ovo možda posledica utešne spoznaje da su zaštićene od trudnoće.

U Velikoj Britaniji na piluli je 28 posto žena, a naučnici kažu da će barem jedna šestina iz ove grupe patiti od smanjenog libida. Ali zašto pilula ima ovakvo delovanje? Kako bi zaustavila ovulaciju pilula sadrži veštačke hormone slične seksualnim hormonima estrogenu i progesteronu. Ali prilikom sprečavanja ovulacije smanjuje se nivo testosterona – hormona koji podstiče seksualnu želju.

Materije koje utiču na ženske hormone mogu imati neželjeni uticaj i na seksualnost ali one o tome nisu informisane, kaže dr. Irwin Goldstein, urednik Journal of Sexual Medicine, u kojem je objavljena nova studija.

Facebook
Twitter
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

SRBIJA

120 RSD

ŠVAJCARSKA

2 CHF

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 EUR* Cena mobilnog zavisi od operatera

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.