Bršljan: Savršen borac protiv reume i celulita

Bršljan je do 20 m duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korenjem po stabljici kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. Pri svojoj osnovi stabljika je položena, a zatim puzava.

Listovi su kožasti. Gomji listovi po obodu su celoviti, dok su donji srcolika oblika i razdeljeni u 3 do 5 režnjeva. Cvetovi su sitni, izvana mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit. Bršljan je otrovna drvenasta penjačica sa adventivnim korenjem, koje mu služi za pričvršćenje uz podlogu (stabla, zidovi, dr.) a koje se razvija površinski, i dve vrste kožnatih, naizmeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvetovima. Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama. Penjući se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva.

Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjacka tla, voli vlažan vazduh.

Stanište: bršljan raste po stenama, ruševinama i šumama. U gradovima se uglavnom uzgaja kao ukras na zidovima.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljavaju listovi i plodovi

Lekovito delovanje: bršljanov list već u malim količinama deluje na krvne sudove i srce. Koristi se za lečenje bolesti slezene, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i peska u bubrezima, upale mokraćnog mehura i belog pranja kod žena. Koristi se, zatim, u lečenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne dece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista). Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Mešanjem s preslicom i nanom koristi se u lečenju nekih unutrašnjih bolesti. Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih sudova kod ateroskleroze, kod upale želuca i creva, i za regulaciju ciklusa menstruacije, kod kašlja, bronhitisa i astme. Ušmrkivanje bršljanovog soka leči od nosnih polipa.

Ako se svake večeri kosa ispire čajem od lista bršljana, ukloniće se perut, a pijenjem će se očistiti telo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja.

Nije preporučljivo da uzimate više od dve kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode.

Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male dece i nemojte da ih koriste za pripremanje čaja.

Recept za čaj od bršljanovog lista:

Četiri bršljanovog svežeg lista ili do dve kašike usitnjenog suvog lista staviti u jednu litru hladne vode, zakuvajte, odmah procedite, i pijte nekoliko puta tokom dana po jedan decilitar čaja.

Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male dece i nemojte da ih koristite za pripremanje čaja.

KURA NE SME DA TRAJE VIŠE OD 14 DANA.

ČAJ ZA REUMATSKE TEGOBE

Za čajnu mešavine uzima se po 1/5 lista bršljana, lista i cveta gomoljaste suručice-Filipendula vulgaris, vrškova zlatnice-Solidago virgaaurea, vrškova ivanjskog cveća-Galium verum i korena jaglaca-Primula vulgaris.

Tri kasike čajne mešavine prelijte litrom vrele vode, ostavite poklopljeno 10 minuta, procediti i pijte po 1,5 dl nezaslađeno, pola sata pre jela i između obroka, pet do sedam puta dnevno, nakon 14 dana pauza od 7 dana.

KURA ZA CELULIT

Uzeti po 50 ml. tinkture lista bršljana, ulja cvetova nevena i ulja korena čička na jednu litru otopljene neslane svinjske masti ili maslaca. Mešati i zagrejati na oko 70 C pa dodjte i 50 ml otopljenog pčelinjeg voska, razlijte u posudice i dobro zatvorite. Svako veče petnaestak minuta utrljavajte mast u kožu gde se pojavio celulit.

Čaj za pojačani metabolizam i izlučivanje, koji se koristi uz ovaj tretman, priprema se na sledeći način: u istim delovima se uzmu vrhovi plućnjaka, vrhovi oputine, vrhovi konopljuše ( Eupatorium cannabinum ), vrhovi zlatnice i koren jaglaca; tri kašike čajne mešavine prelijte litrom vrele vode, ostavite poklopljeno dvadeset minuta, procedite i pijte mlaki nezaslađen čaj, po 1,5 dl svaka tri sata. Kura traje 28 dana. Nakon toga se napravi prekid od 14 dana.

UKLANJANJE KURJEG OKA

Dobro usitnjena cetiri sveza lista bršljana staviti svaku vece na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tome mestu najmanje 1 sat. Nakon 7 – 10 dana moci cete ukloniti kurje oko na prstima.

ČAJ PROTIV ASTME I BRONHITISA

Za čajnu mešavinu potrebna je po 1/5 lista bršljana, vrhovi plućnjaka, cveta jaglaca, vrhova marulje ( Calamintha officinalis), i lista i cveta crnog sleza.

Četiri kašike čajne mešavine prelijte litrom vrele vode, ostavite poklopljeno dvadesetak minuta, procediti i pijte po 1,5 dl zaslađeno medom od kestena, 5 – 7 puta dnevno.

NAPOMENA :

List bršljana već u malim količinama deluje na srce i krvne sudove / širi ili sužava /, zavisno od jačine doze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

ŠVAJCARSKA

1 CHF

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

SLOVENIJA

1,16 EUR

MAKEDONIJA

53,1 MKD

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Saznaj šta te očekuje u budućnosti.